Öljysäiliöiden palosammutusjärjestelmien web-pohjainen tilavalvonta

Yleistä

Sprinklerisuutin ja sprinklerin ampullit  

Sprinklerin ampullit varmistavat, että sammutusainetta virtaa vain sprinklerisuuttimesta

  • Alankomaissa sijaitseva Saval BV on suunnitellut erityisen palosammutusjärjestelmän säiliöille, joissa on kelluva katto ja joissa varastoidaan fossiilisia raaka-aineita.
  • Keskitetty, kahden digitaalisen signaalin valvontaanperustuva ratkaisu antaa jatkuvasti tietoja palontorjuntajärjestelmän tilasta.
  • Phoenix Contactin ohjaukset ja Inline I/O-moduulit mahdollistavat järjestelmän web-pohjaisen tilavalvonnan.
  • Visualisointi antaa tietoja taso- ja painekytkimen tilasta sekä jännitteensyötöstä, ja antaa asianmukaisen hälytyksen toimintahäiriöissä.

Asiakasprofiili

Saval BV:n rakennus Alankomaiden Bredassa  

Bredassa kehitetään ja valmistetaan automaattisia palosammutusjärjestelmiä (kuva: Saval BV)

Alankomaiden Bredassa sijaitseva Saval BV kuuluu SK FireSafety -konserniin. Yritys on erikoistunut teollisuuden paloturvallisuustuotteisiin ja -järjestelmiin, ja sillä on yli 85 vuoden kokemus alalta.

Bredan päätoimipaikassa yli 200 työntekijää kehittää, valmistaa ja huoltaa monipuolisia, automaattisia palon paikannus- ja sammutusjärjestelmiä.

Sovellus

Sammutusainesäiliö kelluvan katon reunalla  

Sammutusainesäiliö on asennettu kelluvan katon reunalle (kuva: Saval BV)

Öljyn ja muiden fossiilisten raaka-aineiden turvallinen varastointi ja käsittely on tärkeää etenkin korkean räjähdysvaaran vuoksi. Yleensä käytettävissä kiinteäkattoisissa säiliöissä syntyy ns. säiliön hengityshäviö varastoitavan materiaalin ja kiinteästi asennetun katon välillä. Se vähentää varastoitavan materiaalin määrää ja lisää räjähdysvaaraa.

Vaihtoehtona ovat kelluvakattoiset säiliöt, joiden kattoa ei ole asennettu kiinteästi, vaan se kelluu varastoitavan nesteen päällä. Niissä kuitenkin on vaarana tiivisteestä ulos virtaavan kaasun syttyminen staattisen sähkön vaikutuksesta. Mikäli paloa ei huomata, se voi kehittyä hallitsemattomaksi palopesäkkeeksi.

Savalin kehittämät palosammutusjärjestelmät koostuvat yksittäisistä palosammutussäiliöistä, joihin on liitetty lukuisia sprinklerisuuttimia. Sammutustoimet kohdistetaan liekkeihin, eikä sammutusainetta suihkuteta ympäriinsä kelluvan katon tiivisteeseen.

Ratkaisu

Modulaarinen PROFINET-ohjaus ja Inline Ex i -sarjan luonnostaan turvalliset I/O-moduulit  

EXD-säiliö SK 3100, jossa modulaarinen PROFINET-ohjaus ja luonnostaan turvalliset I/O-moduulit

Automaattisessa palosammutusjärjestelmässä valvotaan kahta digitaalista signaalia, jotka antavat tietoja palontorjuntajärjestelmän tilasta. Keskitetty ratkaisu on suunniteltu niin, että digitaaliset signaalit johdetaan kaapelin välityksellä ei-räjähdysvaaralliselle alueelle asennettuun valvontapaneeliin.

Valvontapaneeli SK 3000 koostuu modulaarisesta ohjauksesta ILC 171 ETH sekä räjähdysvaaralliselle alueelle suunnitelluista luonnostaan turvallisista Inline Ex i I/O-moduuleista.

Edellytyksenä on turvallinen galvaaninen erotus Ex i- ja vakio-Inline-moduulien välillä Luonnostaan turvallisten liittimien luotettava virransyöttö tapahtuu erityisen Inline-moduulin kautta. Ne liittyvät saumattomasti ILC 171 ETH:n Inline-paikallisväylään ja keräävät taso- ja painekytkinten digitaaliset signaalit.

Valvontapaneeli SK 3000, jossa modulaarinen ohjaus ILC 330 PN ja Wireless-LAN-moduuli WLAN 5100  

Valvontapaneeli SK 3000, jossa modulaarinen ohjaus ja Wireless-LAN-moduuli

Signaalit lähetetään PROFINETin ja Wireless-LANin kautta

Jos öljysäiliöihin on jo asennettu tiedonsiirtoinfrastruktuuri, uusien kaapelien asennus on vaikeaa. Saval on tätä varten suunnitellut hajautetun ratkaisun, jossa käytetään suojausluokkien IP52–IP65 SK 3100 -suojasäiliötä.

Säiliöön on asennettu Inline-tuoteperheen modulaarinen PROFINET-ohjaus ja luonnostaan turvalliset Inline-moduulit. Jokainen hajautettu SK 3100 -asema valvoo enintään neljää palosammutusjärjestelmää. Signaalit lähetetään Wireless-LANin kautta keskitetysti asennettuun SK 3000 -valvontapaneeliin, johon on asennettu modulaarinen huipputeho-ohjaus ILC 330 PN. Tiedonsiirtoon käytetään Phoenix Contactin langattomia WLAN 5100 -moduuleja.

Laitteet vastaavat IEEE-standardia 802.11e ja tukevat PROFINET-protokollan siirtoa niin, että molemmat Inline-ohjaukset voivat kommunikoida keskenään PROFINET-protokollan kautta. Ratkaisun valvontaan käytetään Phoenix Contactin web-pohjaista WebVisit-visualisointiohjelmistoa. Sitä varten ohjauksessa pitää olla integroituna web-serveri. Visualisointiin päästään helposti antamalla ohjauksen IP-osoite. Tiedot näytetään lopuksi käyttö- ja valvontalaitteessa.

Johtopäätös

Savalin kehittämä öljysäiliöiden palosammutusjärjestelmä web-pohjaisine tilavalvontoineen mahdollistaa tulipalojen nopean paikantamisen ja varman tunnistamisen. Lukuisat yksittäisiin palosammutussäiliöihin liitetyt sprinklerisuuttimet varmistavat palon kohdennetun sammuttamisen.

Visualisointi antaa jatkuvasti ja luotettavasti tietoja taso- ja painekytkimen tilasta sekä ohjausjärjestelmän jännitteensyötöstä. Lisäksi se ilmoittaa toimintahäiriöt hälytyksellä. Tulipalot ja niihin liittyvä räjähdysvaara öljyn ja muiden fossiilisten raaka-aineiden varastoinnissa voidaan estää tehokkaasti.

Tuotteet

KuvausTyyppiTuotenro
Inline-kontrolleri, jossa tiedonsiirtomahdollisuus PROFINETin ja Modbus/TCP:n kautta. Ethernet-pohjaisten Modbus/TCP- ja PROFINET-protokollien tukiILC 171 ETH 2 TX2700975
Inline-kontrolleri, jossa PROFINET-liitännät muihin ohjauksiin tai järjestelmiin, sekä IEC 61131-3:n mukainen ohjelmointimahdollisuusILC 330 PN2988191
WLAN-tukiasema, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, taajuus 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Langaton moduuli  WLAN 51002700718
PROFINET-väyläkopleri, 8 tuloa 24 V DC, 4 lähtöä 24 V DC, 500 mA, täydellinen ratkaisu, varustettuna liitäntäpistokkeilla etälaitteilleIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC2703994
Modulaarinen Inline-syöttöliitin luonnostaan turvallisten I/O-liittimien jännitteensyöttöönIB IL EX-IS PWR IN-PAC2869910
Luonnostaan turvallinen, digitaalinen Inline I/O-liitin, 4 konfiguroitavaa tulo-/lähtökanavaa, täydellinen ratkaisu lisätarvikkeilla varustettunaIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC2869911
KuvausTyyppiTuotenro
Inline-kontrolleri, jossa tiedonsiirtomahdollisuus PROFINETin ja Modbus/TCP:n kautta. Ethernet-pohjaisten Modbus/TCP- ja PROFINET-protokollien tukiILC 171 ETH 2 TX
Inline-kontrolleri, jossa PROFINET-liitännät muihin ohjauksiin tai järjestelmiin, sekä IEC 61131-3:n mukainen ohjelmointimahdollisuusILC 330 PN
WLAN-tukiasema, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, taajuus 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Langaton moduuli  WLAN 5100
PROFINET-väyläkopleri, 8 tuloa 24 V DC, 4 lähtöä 24 V DC, 500 mA, täydellinen ratkaisu, varustettuna liitäntäpistokkeilla etälaitteilleIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC
Modulaarinen Inline-syöttöliitin luonnostaan turvallisten I/O-liittimien jännitteensyöttöönIB IL EX-IS PWR IN-PAC
Luonnostaan turvallinen, digitaalinen Inline I/O-liitin, 4 konfiguroitavaa tulo-/lähtökanavaa, täydellinen ratkaisu lisätarvikkeilla varustettunaIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje