Rotterdamin Shell: johdotuksen uusiminen toiminnan aikana

Shell Nederland: merkittävä eurooppalainen kemiallisten perusaineiden valmistaja

Shellin tyhtäryhtiö Shell Nederland Chemie B. V.:llä on Moerdijkissa Rotterdamin lähellä yksi Euroopan suurimmista eteenin (etyleenin), etyleenioksidin, etiinin (asetyleenin) ja butadieenin tuotantolaitoksista.

Näistä perusaineista valmistetaan lukuisia hiilivetyjä. Niistä valmistetaan esimerkiksi muoveja, autojen sisäosia, pesuaineita tai lateksimaaleja.

Sovellus

Moerdijkissa liitiinkotelot (junction boxes) kokoavat yli 15 000 anturi-/toimilaitesignaalia, jotka käsitellään kahdessa kytkintilassa sekä valvomossa.

Shell käynnisti vuomma 2007 modernisointiprojektin, jolla tavoiteltiin laitoksen parempaa turvallisuutta ja käsittelynopeutta sekä pienempää häiriöherkkyyttä.

Sitä varten tarvittiin mm. yli 60 000 huoltoa tarvitsematonta riviliitintä.

Ratkaisu

Kytkinlaitosten uudelleenjohdotus QT-liitäntätekniikalla  

Kytkinlaitosten uudelleenjohdotus QT-liitäntätekniikalla

Projektin haasteena oli toimivan laitoksen modernisointi vain neljässä kuukaudessa. Tämä aikaikkuna perustui muihin modernisointitoimenpiteisiin.

Tuotannon keskeytyksestä ei keskusteltu missään vaiheessa. Laitoksen pysäyttämisestä vain yhdeksi päiväksi olisi aiheunut helposti miljoonan euron menetykset.

Shell valitsi Phoenix Contactin QT (Quickon Terminal) pikaliitäntätekniikan.

Tekniikan eräs etu: liitettäviä johtimia ei tarvitse kuoria eikä puristaa. Liittimellä on kaksi selvää kytkentätilaa, ja oikea liitäntä ilmaistaan naksahduksella. Liitoskohta on täten kaasutiivis.

Liittimillä on lukuisia hyväksyntiä, kuten IEC/EN Ex sekä offshore-hyväksynnät, kuten GL, NK tai Bureau Veritas. QT-liittimet ovat riviliitinnormin IEC 60947-7-1/2 mukaiset. Liittimillä on myös alakohtaisia hyväksyntiä, kuten IEC/ EN 60079-7/-11 mukaiset Ex e ja Ex.

Akkreditoitu laboratio testaa QT-liittimet esim. eristystestillä.

Yhteensä 160 jakokaappia (marshalling cabinets) johdotettiin uudelleen. Niihin asennettiin käyttötarkoituksen mukaan QT-liitinrimoja, joissa on läpimeno-, kaksikerros- sekä Quattro-riviliittimiä ja veitsierotusliittimiä.

Johtopäätös

Moerdijkissa toimivan Shelle Nederland Chemie B. V.:n kaikki jakokaapit modernisointiin vain neljässä kuukaudessa.

Yritys valitsi pikaliitäntätekniikkaan perustuva riviliittimet, jotka säästävät asennusaikaa 60 prosenttia verrattuna ruuviliittimen.

Innovatiivisen liitäntätekniikan käyttö tekee Shellistä yhden prosessitekniikan edelläkävijöistä.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Puheluiden hinnat 1.6.2016 alkaen 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje