Taloudellinen ja käytettävyydeltään korkea rampinohjaus RoRo-laivalla

Yleistä

Trossi  

RoRo-laiva Ark Danian trossi

  • Laivanvarustaja MacGregor RoRo etsi uutta ratkaisua ramppien, ovien ja autohyllyjen ohjaukseen.
  • Inline-kontrollerit ILC 370 PN/M yhdistävät hajautetut I/O-komponenttiryhmät nyt taloudellisesti ohjausjärjestelmään.
  • Koska Ethernet-verkko ja ohjaustekniikka on rakennettu redundanttisesti, automaatioratkaisun korkea käytettävyys voidaan varmistaa.

Asiakasprofiili

Liikutettava kansiluukku  

Lastikansien väliset ajorampit suljetaan kansiluukulla

Cargotec Oyj:n tytäryhtiö, Ruotsin Göteborgissa sijaitseva MacGregor RoRo kuuluu maailman johtaviin rahti- ja risteilyalusten varustajiin.

Yritys on erikoistunut nosturien, ramppien ja ruuman lastiluukkujen suunnitteluun ja valmistukseen.

Sovellus

Ark Dania  

RoRo-laiva Ark Daniaan asennettiin vuonna 2014 MacGregor RoRon laitteisto

Aiemmin erilaisia laivoissa olevia ramppeja suljettiin hajautetusti käsin. Keskitetty ohjausjärjestelmä luki ohjauslaitteiden tulosignaalit ja ohjasi hydrauliikkaa suoraan ramppien liikuttamiseksi. Kun käyttölaitteet olivat pääteasennossaan, hydrauliikka kytkettiin pois päältä. Kaikki signaalit piti johdottaa rinnakkain läpi koko laivan, mikä teki järjestelmästä vikaherkän, osittain pitkien kaapelien vuoksi kalliin sekä vianetsintätapauksessa työlään.

Koska ohjauslaitetoimittaja lisäksi oli aikeissa lopettaa siihen asti käytetyn automaatiojärjestelmän toimituksen, MacGregor RoRo ryhtyi etsimään uutta ratkaisua. Hajautetusti asennetut I/O-komponenttiryhmät haluttiin sijoittaa suoraan ramppien ja lastiluukkujen viereen. Jotta kaikki etälaitteista tulevat signaalit voitiin kytkeä redundanttisesti ohjausjärjestelmään, yritys valitsi Ethernet-pohjaisen protokollan.

Ratkaisu

Inline-ohjaus ILC 370 PN/M  

ILC 370 PN/M ohjaa kaikkia laivaan asennettuja järjestelmiä PROFINET-protokollan kautta

Perusteellisen markkinatutkimuksen jälkeen MacGregor RoRo:n projektivastaavat valitsivat Phoenix Contactin järjestelmätoimittajaksi. PC Worx-ohjelmointiohjelmiston ja Visu+-visualisointityökalun avoimuus ja joustavuus vastaavat kaikkiin vaatimuksiin. Lisäksi useat laitteet automaatioammattilaisen kattavasta tuotevalikoimasta on varustettu tarvittavilla merenkulun hyväksynnöillä. Esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä on RoRo-laiva Ark Dania, johon asennettiin vuonna 2014 MacGregor RoRon laitteisto.

Ark Daniaan on asennettu MacGregor RoRo -järjestelmiä, ns. yksikköjä, esimerkiksi perärampit, kansiluukut, luukkujen ja ramppien tiivisteet, ovet ja autohyllyt. Yksikköjen ja ohjausjärjestelmän välinen tiedonsiirron on varmistettava paras käytettävyys niin, että kaikki järjestelmät pysyvät ohjattavissa vikatapauksessa. Siksi redundanttiseksi rengasrakenteeksi suunniteltu Ethernet-verkko liittää kaikki yksiköt toisiinsa. RSTP-redundanssiprotokolla (Fast Ring Detection) varmistaa alle 500 ms:n kytkentäajat.

Asiakkaan toiveesta MacGregor RoRo toteuttaa ohjausjärjestelmän myös redundanttisesti. Ark Daniassa käytetään tehokkaita Inline-ohjauksia ILC 370 PN/M. Kytkentäkaapeissa, jotka kuuluvat jokaiseen yksikköön, on PROFINET-väyläkopleri, johon on liitetty laivaan asennetut anturit (painikkeet, rajakatkaisimet) ja toimilaitteet (hydrauliventtiilit) I/O-moduulien kautta. Lisäksi väyläkopleri siirtää kerätyt tiedot PROFINETin kautta reaaliajassa ohjausjärjestelmään. Niin ikään redundanttisen hydraulipumpun ohjauslaitetta ei kuitenkaan ohjata väyläkoplerin kautta, vaan siitä huolehtii pienohjaus ILC 170 ETH. Se vaihtaa väyläkoplerin tavoin tietoja normaalikäytössä molempien pääohjausten kanssa. Vikatilanteessa se voi kuitenkin ohjata hydraulipumppua omavaraisesti.

Johtopäätös

Paneeli-PC laivakäyttöön  

Kaikki MacGregor-järjestelmät visualisoidaan komentosillan kosketuspaneelilla

Miehistö määrittää kaikkien laivaan asennettujen yksikköjen tilan visualisointijärjestelmän avulla. Näin miehistön jäsenet havaitsevat vielä avoinna olevat rampit tai ovet. Visu+-työkalun avulla laadittu visualisointi toimii kosketusnäytöllisellä ja merenkulun hyväksynnällä varustetulla paneeli-PC:llä. Se lataa OPC-palvelimen kautta halutut arvot redundanttisesta ohjausparista ja näyttää ne.

Tarvittaessa paneeli-PC:itä voidaan asentaa muillekin alueille. Myös laivan Blackbox/VDR (Voyage Data Recorder) – pääsee ohjauksiin ja tallentaa asennettujen laitteiden tilat.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Lisätietoa

Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje