Nollanopeusvahtien käyttöönotto Röders TECissä

Yleiskatsaus

Huippunopean jyrsimen pääkara  

Jyrsimen pääkaran käyntinopeus voi olla jopa 90 000 kierrosta minuutissa.

  • Soltaussa sijaitseva Röders TEC GmbH valmistaa huippunopeita jyrsimiä.
  • Jotta käyttöhenkilökunta ei vahingoita itseään, vaadittavan suojalaitteen avaaminen on estettävä siihen asti, kunnes vaarallinen liike on täysin pysähtynyt.
  • Anturittomien PSR-MM25-turvarelemoduulien avulla voidaan valvoa yksi- ja kolmevaiheisia vaihtovirtamoottoreita.
  • Koska ylimääräisiä liikeantureita ei tarvita, säästöjä saavutetaan niin käyttöönottomenoissa kuin muissakin kustannuksissa.

Asiakasprofiili

Yritysrakennukset Soltau-Harberissa  

Koneiden valmistus, asennus, myynti ja suunnittelu on keskitetty Soltau-Harberiin.

Röders TEC GmbH:ssa on maailmanlaajuisesti yli 500 työntekijää. Yritys aloitti yli 30 vuotta sitten siihen aikaan tuntemattoman HSC (High Speed Cutting) -teknologian kehittämisen.  Nykyisin käytössä on likimain 2 500 HSC-jyrsintä noin 50 maassa, ja jyrsimiä käytetään monimutkaisten geometrioiden luomiseen erityispinnoille (kuten lääketekniikan tuotteille).

Sovellus

Asennushalli Soltau-Harberissa  

Koneet asennetaan tarkasti ilmastoidussa hallissa

Röders TECin huippunopeiden jyrsimien pääkara voi pyöriä jopa 90 000 kertaa minuutissa. Jotta käyttöhenkilökuntaa voidaan suojata pyörinnän aiheuttamilta vaaratilanteilta, työtila varmistetaan liikkuvalla ja erottavalla suojalaitteella. Työstökoneisiin ja työstökeskuksiin sovellettava tuotenormi EN 12417 edellyttää lisäksi, että suojalaitteen avaaminen on estettävä siihen asti, kun vaarallinen liike on pysähtynyt täysin. Siksi koneenkäyttäjän on käytettävä lukitusmekanismilla varustettua suojalaitetta, joka hidastaa aikaohjauksen tai nollanopeusvalvonnan avaamista. Aikaohjaukseen verrattuna nollanopeusvalvonnan etuna on, että sen avulla voidaan tosiasiallisesti hallita vaarallista liikettä. Luotettava pysäytys- tai vapautussignaali annetaan nimittäin vasta käyttölaitteen katkaisemisen tai pysähtymisen jälkeen. Aikaohjauksessa suojaovi avautuu etukäteen määritetyn ajanjakson jälkeen, jolloin kara voi olla teoreettisesti vielä liikkeessä.

Ratkaisu

Nollanopeusvahti PSR-MM25  

PSR-MM25-nollanopeusvahdin mittausperiaate soveltuu säädettyihin ja säätämättömiin moottoreihin liittämiseen.

PSR-MM25-turvarelemoduulissa on käytettävissä anturiton nollanopeusvahti, jonka avulla voidaan valvoa yksi- ja kolmivaiheisia vaihtovirtamoottoreita ja tasavirtamoottoreita. 12,5 mm kapean moduulin mittaustulot liitetään suoraan moottorin liitosjohtojen kautta. Siten sellaisia yleisiä antureita (kuten lähestymiskytkimiä), joita aiemmin käytettiin liikkeen tunnistamiseen, ei tarvita. "Toisin kuin ulkoiset anturit, anturiton ohjaus voidaan integroida helposti konekonseptiin", vahvistaa Olaf Hartmann, joka vastaa HSC-koneiden sähkösuunnittelusta Röders Tecillä. "Lisäksi ratkaisu kestää erittäin hyvin ulkoisia vaikutuksia."

Liikeanturien signaalien käsittelyn sijasta PSR-MM25 analysoi moottorin käämityksessä syntyvää remanenssijännitettä. Jos jäännösmagnetoinnin takia indusoitu jännite on vaihtuvan raja-arvon alapuolella, moduuli ilmoittaa moottorin pysähtymisestä ja aktivoi samalla turvallisen relelähdön. Koska jännitteen raja-arvoksi voidaan asettaa 50–500 mV, nollanopeusvahti voidaan mukauttaa erilaisiin moottoriversioihin sopivaksi. Viiveaika on konfiguroitavissa, ja PSR-MM25-nollanopeusvahdin lähdöt kytkeytyvät vasta sitten, kun jänniteraja alittuu tai viiveaika seuraavan kerran päättyy. "Saatavilla on laaja valikoima pääkaroja HSC-koneen tuotantotehtävien mukaan". Koska käytetty karatyyppi ei vaikuta nollanopeusvahdin valvontatoimintoon, voimme käyttää PSR-MM25-turvarelemoodulia yleisesti", kertoo Hartmann.

PSR-MM25-turvarelemoduulin luotettava nollanopeussignaali kytketään HSC-koneessa lisäksi avainkytkimen vapautussignaaliin. Tämän tuloksena annettu signaali ohjaa sitten lukituslaitteen lukkomagneettia, jotta käyttäjä voi avata suojaoven. Jotta kone ei käynnisty odottamattomasti suojalaitteen ollessa avattuna, karan moottorinsuojukset suljetaan, kun suojaovi avataan.

Yhteenveto

"Koska tavallisesti liikkeen valvontaan tarkoitettuja antureita ei tarvitse käyttää, säästöjä saavutetaan materiaalimenoissa, suunnitteluajassa ja käyttöönotossa", sanoo Hartmann. "Toinen ratkaisun etu piilee turvallisuustoiminnon yksinkertaisessa tarkastelutavassa, koska laskelmissa ei tarvitse ottaa huomioon antureita." Kapea PSR-MM25 on lisäksi helppo integroida moottorikonseptiin. Kytkentätehtävien muutosten lisäksi Röders TEC ottaa jyrsimissään käyttöön Rifline-tuoteperheen releen. Voit lukea tästä lisää muista referensseistä.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje