Etähuolto tuo huomattavan helpotuksen huoltotilanteisiin

Koneen tai järjestelmän korkea käytettävyys on jokaisen yrityksen keskeinen haaste. Etähuoltokonseptin puitteissa Hermes Systeme GmbH käyttää Phoenix Contactin Cloud-palvelua joustavana ja edullisena ratkaisuna, joka mahdollistaa turvallisen pääsyn asiakkaiden sovelluksiin.

Turvallinen SCADA-verkkojen etäkäyttö mGuard Cloudin kautta

Bremenin lähettyvillä sijaitsevassa Wildeshausenissa Hermes Systeme GmbH:n työntekijät kehittävät innovatiivisia ratkaisuja MSO-tekniikan ja automaation alallla. Palveluvalikoima kattaa järjestelmän modernisoinnin lisäksi voimassa olevan tekniikan huollon ja korjauksen sekä uusien järjestelmien toimituksen ja asennuksen. Hermes Systemen pääpaino on teollisuus- ja rakennusautomaatiossa sekä vesi-, uimahalli-, vedenpuhdistamo-, jäähdytys-, tieto- sekä keskitetyssä ohjaustekniikassa. Systeemi-integraattorina toimiva yritys on palvellut teollisia ja kunnallisia käyttäjiä myös SCADA-järjestelmien käyttöönotossa jo yli 30 vuoden ajan. Näissä on käytössä Hermes Systemen kehittämä I/O-asema. Etähuoltoon käytetään Phoenix Contactin Security Appliance -sovelluksia, jotka mahdollistavat huoltoteknikon turvallisen pääsyyn kuhunkin SCADA-verkkoon.

"Nykyään ilman etäkäyttötekniikkaa varustetut järjestelmät eivät ole kilpailukykyisiä, sillä kaikki käyttäjät vaativat korkeaa käytettävyyttä häiriöiden mahdollisimman nopeaa poistoa varten", kertoo toimitusjohtaja Ingo Hermes. Hänen yrityksensä on vaikuttanut useissa ohjausprojekteissa aina yksinkertaisesta pumpunohjauksesta suurprojekteihin asti. Kattavaan palveluun sisältyvät tutkimukset, analyysit, ohjelmointi, asennus ja laitosten prosessijärjestelmien vianetsintä. Hermes Systeme on erikoistunut muun muassa yrityskohtaisten SCADA-ratkaisujen kehittämiseen, joilla ohjataan ja valvotaan prosesseja. Vesihuollossa nämä voivat olla pieniä pumppuasemia kuin myös monimutkaisia jakelujärjestelmiäkin.

Cloud-ratkaisun maksuton käyttö

Etähuollossa Hermes Systeme luottaa Phoenix Contactin tunnettuun tekniikkaan. Siinä etusijalla on etenkin nopea häiriöiden poisto, mutta myös looginen turvastandardi, jota ilman järjestelmän käyttäjä ei hyväksy etähuoltoa. mGuard Secure Cloudin käyttö muodostaa ihanteellisen ratkaisun tarvittaviin sovelluksiin ja säästää näin Hermes Systemen resursseja. Tämä siksi, koska Cloud-palvelun käyttö on maksutonta ja vastuu Cloud-toimintojen muodostamisesta on Phoenix Contactilla. Pilvipohjaisen ratkaisun käyttö tarjoaa käyttäjälle seuraavia etuja:

  • ei laitteistokuluja etähuoltokeskukselle
  • Cloud-palveluiden helppo käyttö verkkoselaimen avulla
  • kiinteät ja mobiilit yhteydet ovat mahdollisia
  • usean huoltoteknikon samanaikainen yhteys
  • Cloud-palvelun turvallisuus on Phoenix Contactin vastuulla
  • alhaisemmat pääoma- ja henkilöstökulut sekä korkea käytettävyys
  • Phoenix Contact on vastuussa suorituskyvyn skaalauksesta ja sovittamisesta

Huoltotapauksessa teknikko saa välittömästi tietoa järjestelmän käyttötilasta etäyhteydellä. Tätä varten hän tulkitsee nappia painamalla kattavat lokitiedostot ja muut historiatiedot, jotka antavat apua virheen syyn etsinnässä. Järjestelmän antureiden tallenteet johtavat virheiden jäljille ja näyttävät samanaikaisesti myös optimointimahdollisuudet. SCADA-järjestelmät koostuvat yleensä yhdestä tai useammasta ohjauksesta sekä graafisesta käyttöliittymästä. "Etäkäytön avulla voimme ratkaista noin 80 prosenttia kaikista ongelmista", selventää Christian Nölker, Hermes Systemen sähköinsinööri ja ohjelmoija. "Huoltoteknikkomme saavat järjestelmän näytön omalle koneelleen ja etsivät virhettä yhdessä paikan päällä olevan työntekijän kanssa".

Huoltotyöntekijöiden ja järjestelmien yksinkertainen hallinta

"Oikean etähuoltotekniikan valitsemiseksi ei riitä vain teknisten parametrien ja hinnan tarkastelu", korostaa Christian Nölker. Ajan myötä kasvavien järjestelmien määrä voi kasvattaa online-kirjautumisten hallinnan ja etäällä sijaitsevien reititinasemien konfiguroinnin erittäin suureksi. Lisäksi turvallinen tunnistautuminen, asiakaskohtaisten sisäänkirjautumis- ja konfigurointitietojen hallinta sekä jatkuvasti kasvavien järjestelmien erilaiset ohjelmistoympäristöt hankaloittavat päätöstä. "Tästä johtuen etsimme toimittajaa, jolla on ratkaisu niin järjestelmien kuin myös huoltotyöntekijöiden yksinkertaiseen hallintaan", selventää Ingo Hermes. "Meille oli myös tärkeää, että kyseessä on arvostettu valmistaja, jotta asiakkaamme hyväksyvät etähuoltokonseptin".

Nämä taustat huomioiden vastuuhenkilöt vakuuttuivat Phoenix Contactin kokonaisratkaisusta, sillä se kattaa korkean tietoturvastandardin lisäksi myös järjestelmien ja huoltotyöntekijöiden hallinnan. Päätelaitteiden tarvittava konfiguraatio luodaan automaattisesti Cloudissa ja ladataan laitteille. Kaikkien tapahtumien toteuttaminen, kuten VPN-konfiguraatio, reititinasetukset tai sertifikaatin hallinta tapahtuu Cloudin välityksellä. "Phoenix Contactin Cloud-portaali hallinnoi erilaisten huoltoympäristöjen alati kasvavaa valikoimaa ja antaa automaattisesti huoltotyöntekijän käyttöön oikean ympäristön", iloitsee Christian Nölker. Jokaisella huoltokäytöllä käynnistetään väliaikainen virtuaalinen kone, joka lopuksi jälleen poistetaan. Se mahdollistaa myös eri ohjelmistosukupolvien samanaikaisen käytön. Tällainen etähuolto on osoittautunut Hermes Systemelle tehokkaaksi ratkaisuksi, joka huolehtii yrityksen asiakkaiden järjestelmän korkeammasta käytettävyydestä.

Kestävät ratkaisut vaativaan teollisuusympäristöön

"Etsimme ratkaisua, jonka avulla voimme kirjautua järjestelmän SCADA-verkkoon internetin kautta ja samalla suojata sen luvattomalta käytöltä", kertoo Christian Nölker. Teolliseen ympäristöön sopiva ratkaisu olisi ihanteellinen. "Suurin osa markkinoilla olevista turvallisuussovelluksista on kuitenkin kehitetty toimistoympäristöihin", jatkaa Nölker. Hermes Systeme on valinnut Phoenix Contactin tuoteperheen FL mGuard Security Appliances -sovellukset, jotka sopivat teollisuusalan kaikkiin vaatimuksiin. Valikoima sisältää teollisuuden verkkoon tarkoitetut turvakomponentit integroiduilla palomuuri-, reititys- ja VPN-toiminnoilla (Virtual Private Network). Laitteet yhdistävät IT-alan vaatimukset sekä kestävän laitteiston metallikotelossa vaativiin teollisuuskäyttöihin.

"Käyttämämme malli FL mGuard RS2000 voidaan asentaa asennuskiskoon ja siinä on 24 V DC-virtalähde. Paikan olosuhteista riippuen käytämme joko RJ45-versiota tai langatonta verkkojärjestelmää Cloud-yhteyden muodostamiseen", selvittää ohjelmoija. Koska FL mGuard RS2000 toimii turvallisena yhdyskäytävänä, joka suojaa järjestelmää luvattomalta käytöltä, voidaan SCADA-verkko kytkeä suoraan internetiin ja näin muodostaa yhteys Cloud-palvelimeen. Huoltotyöntekijät käyttävät VPN-ohjelmisto-clientia, jolla he niin ikään muodostavat yhteyden Cloud-palvelimeen. VPN-toiminto huolehtii, että ainoastaan valtuutetut ja tarvittavat sisäänkirjautumistiedot omaavat henkilöt voivat aloittaa kommunikonnin.. Kun VPN-yhteys on muodostettu, toimii se kuin suora kytkentä paikalliseen verkkoon. Ohjauksen ohjelmointiohjelmisto tunnistaa Security-laitteet ja voi yhdistää ne helposti.

Yhteenveto

Nykyiset järjestelmät koostuvat usein monimutkaisista koneista ja järjestelmistä, joille on ominaista niiden korkea automaatioaste. Teollisuusympäristön kasvavan digitalisoinnin vuoksi tulee varautua kasvuun myös tulevaisuudessa. Tämänkaltaiset sovellukset tulee varustaa käyttäjän tarpeisiin ja järjestelmän vaatimuksiin kohdistetulla tietoturvalla sekä sopivalla suojalla tyypillisiä hyökkäysvektoreita, kuten internetiä vastaan. Turvallisessa pääsyssä koneisiin on kyse jatkuvasta prosessista, joka toimii yksinomaan uusilla turvallisuusarkkitehtuureilla ja ovat käyttäjän hallittavissa – kuten Phoenix Contactin Cloud.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje