Luotettavalla liitäntätekniikalla varustetut tunnelijyrsimet

Katsaus

Herrenknecht-tunnelijyrsin  

Herrenknechtin tunnelijyrsimiä käytetään kaikkialla maailmassa

Ei ainoastaan St. Gotthardissa – jonne rakennetaan juuri kaikkien aikojen tunnelia – vaan kaikkialla maailmassa Herrenknechtin tunnelijyrsimet porautuvat niin pehmeän maan, sekamaan kuin kovan kiviaineksenkin läpi. Badenin Schwanaussa toimiva Herrenknecht-konserni on teknologia- ja markkinajohtaja konekäyttöisen tunnelijyrsintätekniikan alueella.

Herrenknechtin tunnelijyrsintätekniikkaa käytetään maailmanlaajuisesti liikennetunnelien sekä huolto- ja jätehuoltotunnelien rakentamisessa. Tehokkaiden tunneli-infrastruktuurien tarve perustuu suuriin kehityssuuntiin, kuten jatkuvaan kaupungistumiseen, talouden maailmanlaajuiseen verkottumiseen, väestönkasvuun ja ilmastonmuutokseen.

Vuonna 1977 perustettu yritys saavutti vuonna 2011 noin 5 000 työntekijän avulla 1,1 miljardin euron kokonaistuloksen. Herrenknecht kehittää, rakentaa ja myy tunnelijyrsimiä, joiden halkaisija voi olla jopa 19 metriä. Otsikoihin nousi lokakuussa 2010 Herrenknecht-tunnelijyrsin "Sissi", kun vuosisadan projektin, Gotthardin pohjatunnelin, itäisen tunnelin poraus viimein saatiin läpäistyä Sveitsissä.

Käytännön sovellus

Konepajan esimies Volker Rastetter  

Konepajan esimies Volker Rastetter

"Meillä on tunnelijyrsimen koko valmistusprosessiin aikaa vain muutama kuukausi", kertoo Volker Rastetter, Herrenknechtin kytkentäkaappien rakennuksesta Schwanaussa vastaava konepajan esimies. "Koneiden ohjausalustat sekä kytkentäkaapit ja -rasiat asennetaan ja esijohdotetaan meillä Schwanaussa." Lopullinen sähkötekninen asennus tehdään koneeseen Schwanaun tehtaalla. Siellä se otetaan käyttöön ja testataan perin pohjin.

Schwanaun tehtaalta tunnelin rakennuspaikalle siirtämistä varten koneet puretaan kuljetuskelpoisiin osiin. Johtimet ja johdot irrotetaan määrätyistä liitännöistä ja liitetään takaisin määränpäässä. "Vanhoilla riviliittimillämme liitäntä oli hieman vaikeampaa", Rastetter muistelee aikaa ennen muutosta. "Kaikkia niistä ei voinut liittää useita kertoja, vaan ne oli vaihdettava."

Koneisiin ja kaikkiin niihin asennettuihin komponentteihin kohdistuu tunnelinporauskäytössä äärimmäisiä kuormituksia ja voimakasta tärinää. Tunnelijyrsinnässä koneen toimittaja ja rakennustöistä vastaava yritys eivät voi hyväksyä huonoista liitännöistä seuraavia työkatkoksia ja seisokkiaikoja – aika on todellakin näissä töissä rahaa.

Ratkaisu

Johdotus jousivoimaliittimellä  

Nopea ja kätevä johdotus

Phoenix Contactin CLIPLINE complete -riviliittimet on suunniteltu kestämään äärimmäisiä kuormituksia. Isku- ja tärinätilanteet huomioidaan rakentamisen yhteydessä materiaalivalinnoissa ja sopivissa valmistustavoissa. Standardin DIN EN 50155 (Saksan rautatiestandardi) voimakkuustasojen mukaisissa kuormitustesteissä todetaan riviliitinten iskun- ja tärinänkestävyys.

Tunnelijyrsimet ovat toisinaan valtavia, mutta sähköasennuksia tehtäessä voi silti tulla ahdasta. Koneisto käyttö- ja poraustöihin, jätemaan poiskuljetukseen ja tunnelin seinät usein muodostavien ns. tukirenkaiden siirtämiseen – ne kaikki on saatava mahtumaan työmaalle.

"Ahtaissa asennusolosuhteissa jousivoimaliitinten etuliitäntätekniikka helpottaa työtämme", Rastetter sanoo. "Asentajamme pitävät liitinten toimintaa sekä johdinliitäntöjä jatkuvasti silmällä." Etuliitäntätekniikan ansiosta johdotuskanavat voidaan asentaa lähelle liittimiä, sillä lisätilaa johtimen liitäntää varten ei tarvita. Se säästää tilaa kytkentäkaapissa ja mahdollistaa suuremman johdotustiheyden. Kompaktista rakenteesta huolimatta kaikkien johdinten kytkeminen onnistuu nimellispoikkipintaan asti johdinholkkien avulla, mikä on jousivoimaliitinten tuoma lisäetu.

Myös laajat ja monimutkaiset potentiaalinjaot kaikkien kytkentäkaapin laitteiden, anturien, toimilaitteiden ja komponenttien sähkönsyöttöä varten voidaan toteuttaa nopeasti ja vaivattomasti yksinkertaisella pistosiltajärjestelmällä. Kaikille liittimille yhtenäisen CLIPLINE complete -pistosiltajärjestelmän avulla mahdollisia ovat myös hyppysilloitukset.

Sitä varten tarpeettomat koskettimet poistetaan määrätystä nimellismurtokohdasta siististi kärkipihdeillä. Asentajan on silloin vain leikattava silta tarvittaessa haluttuun mittaan ja piirrettävä yläosaan valmiin sillan kytkentäkaavio huopakynällä. Näin vakiosilloista tulee käyttäjäkohtaisia rakenneosia – mikä säästää varasto- ja logistiikkakustannuksia.

Yhteenveto

CLIPLINE complete  

CLIPLINE complete yhdistää kaikki liitäntätekniikat toisiinsa

Mahdollisuus liittää johtimet useita kertoja ja irrottaa ne jälleen, tärinätön kytkentä, yksinkertainen johdotus etuliitännällä, käytännöllinen silloitus – ne olivat Herrenknechtin tärkeimmät perusteet jousivoimaliittimiin siirtymisessä.

Myös liitinvalmistajan neuvovalla tuella oli merkitystä. "Phoenix Contactin asiantuntijat ovat olleet tukenamme siirtymän monissa vaiheissa", kiittää Rastetter. Monia piirustuksia ja varaosalistoja oli muutettava. "Konepajatiimi hyväksyi uuden liitäntätekniikan heti – ja siinä auttoi se, että työntekijät otettiin mukaan päätöksentekoon alusta lähtien", Rastetter toteaa lopuksi.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje