Sähköisten säätöventtiilien ohjaus voimalaitoksissa

Sovellus

Keskitetty ohjaus, perinteinen säätölaite   

Voimalaitos 

Tuotantoympäristössä venttiileitä käytetään nestemäisten aineiden määrän tai niiden sisältämän energian ohjaukseen ja säätöön. Ne säätävät nesteen virtausvastusta putkistossa prosessivaatimusten mukaisesti. 

Säätöventtiilien käyttö

Sähköinen luistiventtiili  

Venttiili säätölaitteella

Sulkuventtiileihin verrattuna ohjausventtiilit eivät ole massavirtojen kuristuksessa kokonaan avoinna eivätkä kokonaan suljettuina, vaan ne säätelevät virtausta analogisesti. Säätöventtiilejä käytetään voimalaitoksissa etenkin höyryn ja kuumien vesien säädöissä.

Kaikkialla siellä, missä analogista säätöä ei vaadita, käytetään sulkuventtiileitä. Voimalaitoksien säätöventtiileissä on nykyään käytössä lukuisia eri tavoin varusteltuja venttiilimalleja, joilla on toteutettu erilaisia sähköpiirien sovelluksia.

Keskitetty ohjaus, perinteinen säätölaite 

Keskitetty ohjaus, perinteinen säätölaite   

Keskitetty suunnittelu: perinteinen säätölaite - ohjaus pienjännitekytkinlaitosten kautta

Näissä säätöventtiiliä ohjataan keskitetyllä kytkinlaitteella. Keskitetyssä kytkinlaitteessa on moottorisuoja, suojaus ja paluureleyhdistelmä säätöventtiilin liitäntään. Kääntökytkintä ohjataan keskitetystä ohjaustekniikasta.

Tämän järjestelmän rakenne on vaativa, erittäin kallis ja tarvitsee lisäksi myös suuremman kaapeloinnin säätöventtiileihin.

Feldbus-ohjaus: säätölaite integroidulla moottoriohjauksella

Feldbus-ohjaus: säätölaite integroidulla moottoriohjauksella  

Hajautettu käyttö: säätölaite integroidulla moottoriohjauksella

Useissa uudemmissa voimalaitoksissa ovat käytössä säätölaitteet integroidulla moottorinkäynnistystoiminnolla sekä Profibus PD -ohjauksella. Tällaisessa konseptissa säätöventtiilien energiasyöttö tapahtuu usein hajautetusti sijoitettujen sähkönjakeluasemien kautta.

Järjestelmärakenne vaatii paljon työtä EMC-varman kaapeloinnin ja korkeita investointeja monimutkaisten säätöventtiilien takia.

Korkea kustannuspaine samansuuruisen käytettävyyden kanssa vaatii uusia ohjauskonsepteja ja ratkaisumalleja!

Ratkaisu

Kytkentäkaappi, hajautettu säätöventtiiliasema   

Rakenneluonos: hajautettu säätöventtiilliasema

Phoenix Contactin hajautettu säätöventtiiliasema, lyhyesti HSA, tarjoaa teknisen ratkaisun säätöventtiilien hajautettuun tehonsyöttöön ja ohjaukseen. Kytkintoimilaitteen ohjaus sekä kytkentäasennon takaisinkytkentä tapahtuu I/O-rakenneryhmän Profibus DP-liitännällä, joka on kytketty ohjaustekniikkaan. Aseman sisällä mediamuunnin muuntaa valokuituteknologian langalliseksi tiedonsiirtotekniikaksi. Phoenix Contactin CONTRACTON-teknologia mahdollistaa säätöventtiilin ohjauksen enintään 9 A:n nimellisvirralla.

CONTRACTON yhdistää neljä tärkeää toimintoa yhdessä laitteessa: myötäpäivään, vastapäivään, hätäseis ja moottorisuoja – ja tämä kaikki vain 22,5 mm:n leveydellä. CONTRACTRON saavuttaa moottorin turvallisen suojan ylikuormittumista vastaan IEC 60947 mukaisen Class 10a-ominaiskäyrän avulla. CONTACTRON täyttää myös IEC/EN 60947-4-2:n luokittelun 2 mukaiset vaatimukset. 24 V:n virransyöttö yhdessä älykkään ORING-redundanssimoduulin kanssa huolehtii hajautettujen asemien mahdollisimman korkeasta käytettävyydestä. Yksittäiset päävirta- ja apujännitteenvarmennukset säätöventtiiliä kohden mahdollistavat toimilaitteen kohdistetun käyttöönoton.

 

Itsenäinen rakenne

Säätölaite, moottoriohjaus ja hajautettu Profibus-ohjaus  

Uusi järjestelmärakenne: kokonaisuus ratkaisee – säätölaite, moottoriohjaus ja hajautettu Profibus-ohjaus

Tämä itsenäinen järjestelmärakenne pienentää kaapelointi- ja suunnittelukuluja huomattavasti. Yksinkertaisen huollon lisäksi mahdollista on myös säätöventtiilien käyttö paikan päällä.

Phoenix Contact ei tarjoa pelkästään kaikkia välttämättömiä komponentteja, vaan toimittaa myös kattavat ratkaisut uuden järjestelmäsi rakentamiseen. Tarvittavat hajautetut säätöventtiiliasemat ovat esiasennettuja, kokonaan johdotettuja ja liitäntävalmiita.

Etusi lyhyesti

  • Keskitettyjen kytkentälaitteiden ja niiden tilantarpeen vähentäminen
  • kustannusoptimoitu ratkaisu ja korkea käytettävyys
  • EMC-turvallinen kaapelointi pienellä kaapelointivaivalla
  • CONTACTRON säästää tilaa ja kustannuksia
  • asennusvalmiit, esijohdotetut säätöventtiiliasemat

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje