Ratkaisut voimalan merkintöihin

Sovellus

Voimala  

Voimala

Voimalan merkintäjärjestelmää (KKS) käytetään voimalaitosten yhdenmukaiseen ja systemaattiseen merkintään. RDS-PP (Reference Designation Sysytem for Power Plant) on moderni vaihtoehto tunnetulle voimalan merkintäjärjestelmälle KKS. Se tarjoaa suuren valikoiman uudistuksia ja laajennuksia, jotka täyttävät tämän päivän voimalaitoskomponenttien merkintävaatimukset.

KKS-järjestelmään verrattuna RDS-PP:n suunnittelussa on huomioitu energiatuotannon uudet muodot, kuten esim. hajautetut järjestelmät ja sitä käytetään kaikilla suunnittelun, hyväksynnän, asentamisen, käytön ja kunnossapidon osa-alueilla. KKS- ja RDS-PP-merkinnät koostuvat 15–17 merkin pituisista kirjain- ja numeroyhdistelmistä. Kirjaimia käytetään yleensä järjestelmien ja aggregaattien luokittamiseen. Numeroita käytetään laskemiseen.

Merkintätavat

Merkintätavat

Alan lisääntyvä kustannuspaine vaatii kapeita ja tehokkaita kunnossapitoprosesseja aggregaattien ja käyttöaineiden testaamiseen ja kunnossapitotöihin paikan päällä. Klassiset paperimuotoiset toimeksiannot ja tarkistusprotokollat voidaan korvata moderneja ja edullisia, teollisuuskäyttöön sopivia tunnistus- ja tiedonsiirtomahdollisuuksia käyttämällä. Paperiton tiedonvaihto on edelleen mahdollista keskitetyn dokumentaatio- ja kunnossapitojärjestelmän kautta. Yhä tärkeämpi asema on kuitenkin tunnistamismenetelmillä, kuten viivakoodeilla, QR-koodeilla tai RFID:llä. Nämä mahdollistavat mobiilien ja sähköisten kunnossapitoprosessien suorittamisen optimaalisesti ja ilman papereita.

Tunnistaminen viivakoodilla

Viivakoodi, perustamisvuosi PxC

Viivakoodi

Nykyään viivakoodia käytetään usein mobiiliin kunnossapitoon järjestelmän merkinnässä. Ympäristön huomattavista vaikutuksista johtuen kylttien viivakoodit eivät kuitenkaan ole ihanteellinen ratkaisu voimaloissa. Lika ja kuluminen johtavat usein virheisiin ja rajoitettuun tunnistamiseen.

Tunnistaminen Matrix-koodilla

QR-koodi

QR-koodi

Tuemme erilaisia Matrix-koodeja, kuten esimerkiksi QR-koodeja. Mobiililaitteiden avulla Matrix-koodeista saadaan luotettavasti oleellisia tietoja.

Tunnistaminen RFID:llä

RFID

RFID UHF

RFID-tekniikassa tehdään ero aktiivisten ja passiivisten transpondereiden (Transmit ja Response) välillä. RFID-transponderin rakenne on periaattessa antenni, mikro-ohjain ja jatkuva muisti, jota voi lukea ja kirjoittaa. Optimoidun kunnossapidon takaamiseksi voimalassa käytetään pääasiassa passiivisia transpondereita ilman omaa virransyöttöä. Passiivisissa transpondereissa tehdään ero High Frequency (HF)- ja Ultra-High-Frequency (UHF)-transpondereiden välillä. HF-transponderi huomaa herätyksen 13,56 MHZ:n taajuudella esim. kämmenlaitteen välityksellä. Sen saavuttama etäisyys on enintään 1 m. UHF-transponderissa on 868 MHZ:n taajuus (Keski-Eurooppa) ja se soveltuu suuremmille, jopa 4 metrin etäisyyksille. Kummallekin transponderityypille on voimalassa omat käyttöalueensa:

  • Koska sähköisten käyttöaineiden selkeä tunnistaminen tulee varmistaa, on suurten etäisyyksien ja niihin liitettyjen pulk-tunnisteiden käytöstä luovuttu. Pulk-tunniste tunnistaa kaikki kämmenlaitteen kantaman alueella olevat RFID-transponderit.
  • Mekaanisen telineistön ja suurten aggregaattien hankalan pääsyn johdosta on joillakin alueilla UHF-transponderin käyttö järkevämpää. Mahdollinen Pulk-tunniste voi kuitenkin hyväksyä useamman RFID-transponderin.

Putkiliitäntöjen merkinnät

Kilpipidike värillisillä lisätunnisteilla ja merkintäkilvellä  

Kilpipidike värillisillä lisätunnisteilla ja merkintäkilvellä

Putkiliitännät tulee DIN 2403 mukaan merkitä eri väreillä läpivirtaavan aineen mukaan. Putkimerkinnät, jotka eivät osoita maanalaisten putkien mahdollisia vaarakohtia, koodataan lisäksi käytetyn aggregaatin kanssa KKS-järjestelmän mukaan. Merkintäjärjestelmän modulaari rakenne mahdollistaa värien yksilöllisen määrittämisen. Käytössä on pidike, johon kiinnitettävän kilven koko voi olla 90 x 38 mm. Kilpi kiinnitetään ulkoreunoihin liitettäviin tunnisteväreihin ja se lukitaan niiteillä. Koodauksen muuttuessa kilpi voidaan vaihtaa helposti ilman pidikkeen irrottamista.

Ratkaisu

Phoenix Contact tarjoaa merkintäjärjestelmiä, joilla suoritetaan kaikki voimalan merkintätehtävät joustavasti vain yhdellä tulostimella.

Bluemark ID-tulostin

Merkintäjärjestelmä merkintämateriaaleilla  

Merkintäjärjestelmä merkintämateriaaleilla

Tämän merkintäjärjestelmän ydin on BLUEMARK ID-malliston high-speed-tulostin. Erityisellä UV-LED-painomenetelmällä valmistetut merkinnät täyttävät voimalaympäristön kaikki vaatimukset.

Ne ovat resistenttejä termisille, kemiallisille ja mekaanisille kuormituksille. Merkintämateriaalien ja järjestelmätarvikkeiden suuri valikoima kattaa lähes kaikki voimalan merkintätarpeet.

Edut

  • Kokonaisratkaisu – painosta sähköiseen tunnistamiseen
  • Kolme tunnistamismenetelmää (viivakoodi, QR-koodi, RFID) – yksi painojärjestelmä
  • Tehokas ja paperiton dokumentaatio- ja kunnossapitohallinta
  • Vastaa kansainvälisiä standardeja: ISO, IEC ja VGB (B105)
  • Taatusti hankauksen ja naarmutuksen kestävä merkintä ympäristöystävällisellä UV-painotekniikalla
  • Muut materiaalit lähes kaikkiin voimalan käyttötarkoituksiin (johdin-, kaapeli-, ja laitemerkinnät, putkiliitäntä- ja aggregaattimerkinnät, aine- ja varoitusmerkinnät)

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje