Langattomat sovellukset energiantuotantoon

Käyttö

Jäähdytystornit   

Jäähdytystornit 

Sähköntuotannossa on aina erityisiä haasteita voimalan ulkopuolisten infrastruktuurijärjestelmien tiedonsiirrossa keskitettyyn valvomoon. Tässä joitakin esimerkkejä:

Lämpötila- ja tasomittaukset fossiilista energiaa käyttävässä voimalassa

Voimalaitos   

Voimalaitos 

Voimalan harjoittajan on dokumentoitava viranomaisille jäähdytysveden syötön ja poiston taso- ja lämpötila-arvot. Siksi mittauspaikat kootaan ja arkistoidaan keskitetysti ohjaustekniikan kautta.

Ongelmia eivät aiheuta ainoastaan pitkät matkat keskitettyihin rakennuksiin, vaan myös usein itsenäisesti toimivan paikallisen mittaus- ja tiedonsiirtotekniikan sähkönsyöttö. Tästä johtuen kaksisuuntainen kommunikaatio usean rakennuksen ja valvomon välillä on välttämätöntä

Hiilenkuljetusjärjestelmä fossiilista energiaa käyttävässä voimalassa

Hiilenkuljetusjärjestelmä  

Hiilenkuljetusjärjestelmä

Laivalastauksen vuoksi hiilenkuljetuslaitteet sijaitsevat usein voimalakentän ulkopuolella. Hiili välivarastoidaan purkupaikan viereisellä kukkulalla ja tarvittaessa se kuljetaan raappakaivurilla oikeaan kuljetuslaitokseen. Tämä raappakaivuri ajaa kiskoilla hiilikukkulan vieressä. Näiden liikkeiden johdosta on välttämätöntä, että jännitteensyöttöön ja tiedonsiirtoon tarvittavat kaapelit ovat joustavilla kaapelikeloilla.

Nämä erikoiskaapelit ovat kuitenkin erittäin kalliita ja niitä tulee ympäristövaikutusten vuoksi huoltaa ja uusia säännöllisesti. Kuljetuslaitos siirtää hiilet kauempana sijaitsevan voimalan lämpökeskukseen, jonka käyttötekniikka on myös ohjaustekniikkaan sidottu.

Vesivoimalaitokset

Vesivoimalaitos  

Vesivoimalaitos

Vesivoimalaitoksen erikoisuutena on luonnollisesti virtaava joki ja tähän sidotut pitkät kaapelointimatkat paikallisista tasomittauksista ohjattaviin ylivirtauspumppuihin, joiden tulee kommunikoida myös valvomon kanssa.

Ratkaisu

Langaton Radioline-järjestelmä  

Langaton Radioline-järjestelmä

Tätä varten Phoenix Contact tarjoaa modulaarisesti laajennettavan ja langattoman Radioline-järjestelmän, joka on eduksi etenkin suurelle alueelle jakautuvassa järjestelmärakenteessa. Järjestelmä välittää I/O-tiedot, kuten lämpötilat, täyttöasteet ja häiriöilmoitukset helposti ja langattomasti suoraan keskukseen.

Tulojen ja lähtöjen ohjaaminen tapahtuu moduulin valintarullaa kääntämällä. Tästä on seurauksena I/O-signaalien helppo jakaminen ja levittäminen verkossa – täysin ilman ohjelmointia!

Joustavat tiedonsiirtoreitit

Tiedonsiirtoreitit  

Tiedonsiirtoreitit

Pitkien välimatkojen ja vaikeapääsyisten alueiden tiedonkeruussa jää usein ainoaksi vaihtoehdoksi mittavat kaapelointityöt. Radiolinen integroidun toistinominaisuuden ansiosta voidaan tietoliikennematkat rakentaa erittäin joustavasti käyttämällä eri rakenteita (poin-to-point, linja-, tähti- tai puurakenne).  

Langaton Radioline-järjestelmä ei tarjoa ainoastaan yhtä korvaavaa kaapelia, vaan verkostumisen avulla se parantaa myös tietoliikennematkojen käytettävyyttä.

Yhteen verkkoon voidaan integroida jopa 250 repeater-slave-laitetta. Mikäli langaton verkko ei ole juuri käytettävissä, repeater-slave-laite yrittää automaattisesti tavoittaa masterin toisen verkkolaitteen kautta. Yleensä mittaustulokset muuttuvat hyvin hitaasti. Tästä johtuen tiedonsiirtoreiteillä voidaan käyttää alhaisia siirtonopeuksia. Lisenssivapaissa langattomissa verkoissa alhaiset siirtonopeudet mahdollistavat kuitenkin suuren kantaman.

Itsenäiset aurinkopaneelijärjestelmät

Langaton Radioline-järjestelmä  

Esiasennettu järjestelmä itsenäiseen sähkönsyöttöön

Mikäli mittaus- tai kytkentäasemasta puuttuu sähkönsyöttö sen erityisen sijainnin vuoksi, toimitamme myös itsenäisesti toimivia aurinkopaneelijärjestelmiä, joiden teho muokataan tarvetta vastaavaksi. Näin hajautettujen mittaus- ja kytkentäasemien toteuttamisessa ei ole enää mitään esteitä.

Langattomalla Radioline-järjestelmällä

 • ylitetään esteet erittäin helposti
 • korvataan mobiililaitteiden kuluneet liukurenkaat ja kaapelit
 • liitetään kaapelittomat etäasemat helposti ohjaustekniikkaan

Phoenix Contact ei tarjoa pelkästään kaikkia välttämättömiä komponentteja, vaan toimittaa halutessasi myös esiasennetut ja liitäntävalmiit asemat, jotka on varustettu vaatimuksiesi mukaisesti.

Erittäin turvallinen langaton tekniikka:

TRUSTED WIRELESS

Langaton tekniikkamme TRUSTED WIRELESS on kehitetty lisenssivapaalle 2,4 GHz:n ISM-kaistalle. Versio 2.0 takaa yksinkertaisen ja luotettavan tekniikan datan ja signaalien siirtoon myös pitkillä etäisyyksillä ja sille on ominaista myös:

 • Erittäin luotettava AES-lukitus, taajuushyppelymenettely ja samanaikaisuushallinta
 • Useiden kilometrien kantama säädettävän tiedonsiirtonopeuden ansiosta (16 ... 500 kBit/s)
 • Mesh-verkko jopa 250 liittymällä ja verkonoptimointimahdollisuudella

Tästä johtuen langatonta Radioline-järjestelmää voidaan käyttää ilman ylimääräisiä suojamekanismeja.
Energiahuollon teollisuusympäristön tyypillisillä häiriönaiheuttajilla ei ole vaikusta.

Etusi lyhyesti

 • Langaton ratkaisu suurille etäisyyksille
 • Helppo konfigurointi moduulin valintarullalla – ilman ohjelmistoa
 • Kulumaton ja lisenssivapaa tiedonsiirto ilman juoksevia kuluja
 • Kalliit kaapeloinnit eivät ole tarpeen
 • Korkea käytettävyys verkkoyhteyden vaihtoehtoisten tiedonsiirtoväylien vuoksi
 • Galvaaninen erotus langattomuuden ansiosta

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260