Hajautettu kenttäväyläjako voimalaitoksessa

Käyttö

Jäähdytystornit   

Jäähdytystornit 

Kenttäväyläpohjaisten automaatiojärjestelmien käyttö on yleistynyt voimaloissa. Nykyaikaiset voimalaitoksen ohjaustekniikat täydentävät omia vaatimuksiaan IEC 61850 -standardin lisäksi myös prosessin ja prosessiteknologian täydelliseen liittämiseen Profibus DP: n kautta.

Yhdenmukaiset diagnostiikat, yhtenäinen kommunikaatio sekä yhdenmukaiset suunnittelutyökalut mahdollistavat infrastruktuurin joustavan soveltamisen prosessioptimoinnissa.

Voimalatekniikan järjestelmärakenne

Voimala – järjestelmärakenne

Voimalatekniikan järjestelmärakenteen esimerkki (SPPA-T3000, Siemens AG)

Voimalan käytettävyys

Voimalan lähes sataprosenttisen käytettävyyden saavuttamiseksi on redundanssilla tärkeä osuus. Ohjausjärjestelmän redundanttisista CPU:ista ja redundanttisista väyläohjaimista lähtien (master redundanssi), redundanttiset optiset kuitulinjat (väyläredundanssi) ohjataan voimalaitosprosessiin. Ennen kaikkea prosessitekniikkaan liittyvät komponentit, kuten moottorin hallintamoduulit, toimilaitteet, anturit, hajautetut ohjausyksiköt ja hajautetut I/O-moduulit on kytketty suoraan automaatiotasoon Profibus DP:n kautta.  

Tekniset taustat

Profibus DB:ssä kuparijohtimien tiedonsiirtonopeus ja maksimi johdonpituus ovat riippuvaisia keskenään (katso taulukko). Mikäli prosessissa tarvitaan pidempiä Profibus DP-linjoja, voidaan kuparijohtimien pituuksia jatkaa asianmukaisilla toistimilla. Toinen mahdollisuus etäisyyksien suurentamiseen on mediamuuntimien käyttö valokuituverkon implementoinniksi langalliseen tiedonsiirtoon. Valokuitumuuntimien käytöllä saavutetaan mahdollisimman korkean häiriösietoisuuden ja potentiaalinerotuksen lisäksi erittäin suuri siirtoetäisyys ja samalla korkein siirtonopeus.

SiirtokerroinJohtimen pituus (kupari)
9,6 kBit/s – 187,5 kBit/s1000 m
500 kBit/s400 m
1,5 Mb/s200 m
3, 6, 12 Mbit/s100 m

Ratkaisu

Katsaus kupari- ja valokuitukaapelisiirto  

Katsaus kupari- ja valokuitukaapelisiirto

Phoenix Contact tarjoaa valikoiman mediamuuntajia kupari- ja valokuitukaapeleiden erilaisten verkkotopologien toteuttamiseen. Näillä laitteilla voidaan toteuttaa tyypilliset verkkorakenteet, kuten linja-, tähti- ja puurakenne sekä redundantit valokuiturenkaat. Integroitu pylväsdiagrammi antaa jatkuvaa tietoa valokuitulinjan siirtolaadusta. Kun kriittinen taso saavutetaan, saadaan kosketinlähdön kautta ennakkovaroitus, ennen kuin järjestelmä pysähtyy.

Apujännitteen reduntantin tehonsyöttökonseptin lisäksi toimitamme myös yksilölliset kenttäväylän jakaja-asemat. Nämä asemat soveltuvat mm. valokuitupohjaisten, reduntanttien Profibus-linjojen toteuttamiseen sekä johdollisen alakeskuksen ja tuotantoympäristön ohjaukseen. Redundanssimoduuli Quint ORING valvoo kenttäväylän jakaja-aseman tehonsyötön redundanssia. Tuotantolaitteiden tehonsyöttö voi tapahtua niin ikään suoraan kenttäväylän jakaja-asemalta suojakytkimen avulla. Välttämätön potentiaalinjako toteutetaan riviliittimillä push-in-liitäntätekniikkaan, joka mahdollista johtimen pistoliitännän ilman työkaluja. Halutessa kenttäväylän jakaja-aseman liitännät toteutetaan pistoliittimillä Plug & Play -menetelmää käyttäen. Tämä alentaa asennuskuluja ja vähentää virheiden määrää.

Kenttäväylän jakaja-asema 

Kenttäväylän jakaja-asema 

Esimerkki kenttäväylän jakaja-asema 

Etusi lyhyesti

 • Käytettävyyden parantaminen päälinjatason redundanttisella liitännällä
 • Kuitukaapeloinnin siirtomatkan valvonta
 • Kotelossa liitäntäpistoke kupari- ja kuitukaapeleille
 • Yksilöllisesti sovitettavat ja asennusvalmiit kytkentäkaappiratkaisut
 • Yksittäiset vikailmoitukset PROFIBUS:in kautta, mikäli:
  - redundantin jännitteen käytettävyys rajoitettu
  - laitteen suojakytkin laukeaa
  - kuitukaapeliväylän järjestelmävarauksen alittuessa

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje