Takaisin

Vattenfallin vanhentuneen siirtoverkkotekniikan uudistaminen

Yli 100 000 neliökilometrin suuruinen verkko

Vattenfall Europe Transmission GmbH (ent. VEAG) vastaa verkkotoimijana 380/220-kV-siirtoverkon turvallisesta toiminnasta osavaltioiden Berliini, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt ja Thüringen alueilla.

Siirtoverkko kattaa yli 100 000 km²:n suuruisen alueen ja sen pituus on noin 9 500 km.

Sovellus

Jälleenyhdistymisen aikaan entisen VEAGin verkkoalueella voimalat ja tekninen infrastruktuuri sähköverkossa olivat suureksi osaksi vanhentuneita. Sähköverkot eivät vastanneet enää tulevaisuuden vaatimuksia. Tämän vuoksi Vattenfall on modernisoinut ne perusteellisesti noin 15 miljardilla eurolla viimeisten vuosien aikana.

Toimenpiteen painopiste oli vanhentunut tekninen varustelu. Tavoitteena oli parantaa toimintoturvallisuutta ja samalla vähentää huoltokustannuksia. Lisäksi muodostettiin edellytykset muuntamoiden etäkäyttöä varten.

Ratkaisu

Siirtoa varten keskeisissä voimaloissa tuotettu energia muunnetaan ensin siirtojännitteeseen 220 kV tai 380 kV. Muuntamoissa se muunnetaan alueellisten energialaitosten jakelujännitteeksi 110 kV edelleen loppukäyttäjille jaettavaksi. Vattenfall ylläpitää uusissa osavaltioissa 47 muuntamoa.

Muuntamoissa verkkosuojaus vastaa kaikkien energian siirtoon osallistuvien järjestelmäosien valvonnasta. Häiriötapauksessa vialliset laitteisto-osat erotetaan verkosta mahdollisimman nopeasti ja selektiivisesti. Ennen nämä toiminnot toteutettiin huoltointensiivisillä, elektromekaanisilla suojalaitteilla. Modernisoinnin myötä nykyään käytetään digitaalisia suojalaitteita.

Liittimet mittaus-, säätö- ja turvateknisissä laitteistoissa vaihdettiin Vattenfallin teknisten määräysten perusteella Phoenix Contactin riviliittimiksi.

Johtopäätös

Edellytyksenä toisiopuolen virtamuuntajaliitännän alueella oli olemassa olevan ristikytkentäkonseptin säilyttäminen. Vanhat keraamiset Ruhla-liittimet vaihdettiin CLIPLINE-tuoteryhmän URTK/S-liukuriviliittimeen. Se tarjoaa saman toiminnallisuuden ajanmukaisella käytettävyydellä. Kun ristikytkentä pitää yhdistää pitkittäiserotuskykyyn, käytetään URTKS/S-yleisliitintä. Sen avulla kaikki asiaankuuluvat muunninkytkennät voidaan suorittaa vähäisellä liitinmäärällä ja parhaalla virtapiirin läpäisyllä.

Phoenix Contactin liitinkiskojen ja riviliitinten yhtenäisen muodon ansiosta saavutettiin tilaa säästävä ja standardisoitu kaappirakenne.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Puheluiden hinnat 1.6.2016 alkaen 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti.

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje