Takaisin

Hajautettujen aurinkopaneelijärjestelmien ja käyttäkunnan helppo integrointi jakeluverkkoon

Yleistä

Sähköntoimitus katuvaloille  

Katuvalon tilavalvonta

  • Uusiutuvien energioiden syöttö ja sähköajoneuvojen lisääntyvä käyttö vaativat sähköverkon tarkkaa valvontaa.
  • Enexis on valinnut Phoenix Contactin pienohjaukset sekä ohjelmisto- ja tietokantaratkaisun tärkeiden tietojen käsittelyyn, tallennukseen, analysointiin ja selkeään esittämiseen.
  • Paikallisverkon kuormitustilanteen visualisointi mahdollistaa luotettavan toimituksen kaikille käyttäjille.

Asiakasprofiili

Muuntaja sähkökeskuksessa  

Muuntaja sähkökeskuksessa

Enexis toimittaa sähköä seitsemässä Alankomaiden maakunnassa. Yritys vastaa noin 2,7 miljoonan käyttäjän sähköliittymistä.

Enexis kehittää jatkuvasti parempaa, älykkäämpää, tehokkaampaa ja tulevaisuudessa kestävää sähköverkkoa.

Sovellus

Pienohjaus ILC 131 ETH sähkökeskuksessa  

Kytkentäkotelo, jossa pienohjaus ILC 131 ETH ja modeemi

Kotitalouksien syöttämä aurinkoenergia ja sähköajoneuvojen lisääntyvä osuus Alankomaissa vaativat sähköverkon tarkkaa valvontaa, jotta jännitevaihtelut voidaan estää.

Enexisin kokonaisvaltainen valvonta- ja visualisointiratkaisu valvoo siksi jännitteen, virran ja energiavirran ajankohtaisia arvoja. Näin paikallisverkkoa voidaan sekä suunnitella paremmin että laajentaa tarkoituksenmukaisesti, ja oikosulut voidaan tunnistaa ja paikallistaa nopeammin.

Lisäksi valvotaan pienjänniteverkon muuntajaa 10 kV:n tasolta 400 V -tasolle. Se toimittaa sähköä lähellä sijaitsevien kotitalouksien ja yritysten lisäksi myös katuvalaistukseen.

Katuvalaistus voitiin jo aiemmin etäkytkeä päälle ja pois päältä, mutta valon tilaa ei voitu valvoa. Enexis voi virrankulutuksen analysoinnin perusteella tehdä johtopäätökset valojen tilasta ja tarpeen vaatiessa lähettää asentajan ajoissa paikan päälle.

Ratkaisu

Paikallisverkon visualisointi  

Karttaesitys paikallisverkon diagnostiikkaan ja visualisointiin

Virtamuuntajat keräävät sähkökeskuksessa sijaitsevan muuntajan kolmen toisiopiirin ajankohtaiset tiedot, jotka pienohjaus ILC 131 ETH tallentaa. Koska kaikkien mittausjärjestelmäarvojen analysointi vaatii suuria palvelimia, kanadalainen tietokantatoimittaja tallentaa tiedot. Käytössä on SQL-tietokanta, johon ILC 131 ETH kirjoittaa tiedot suoraan. Ohjelmoija käyttää SQL Library -toimintomoduuleja, jotka voidaan ladata Phoenix Contactin verkkosivulta.

Katuvalojen tila voidaan määrittää saatujen tietueiden perusteella. Lisäksi voidaan määrittää muuntajan kuormitusaste. Jos se ylittää määritetyt raja-arvot, asentaja ryhtyy korjaaviin toimenpiteisiin tai laajentaa verkkoa. Keskimäärin alhaisessa kuormituksessa voidaan toisaalta käyttää pienempää ja edullisempaa muuntajaa.

Enexis suunnittelee sovelluksen täydentämistä ympäristöantureilla niin, että katuvalaistuksen voimakkuutta voidaan säätää tulevaisuudessa joustavasti. Tällä hetkellä katuvalaistusta ohjataan kanadalaisesta tietokannasta saatavien auringon nousu- ja laskuaikojen mukaan. Päälle- ja poiskytkentäaikojen tulisi kuitenkin mielummin perustua paikan päällä vallitseviin luontaisiin valaistusoloihin. Näin valo voidaan pilvisellä säällä kytkeä päälle huomattavasti aikaisemmin ja aurinkoisella säällä myöhemmin.

Enexisin kehittämä Gaia-ohjelmisto tarjoaa oikean ratkaisun suurten tietomäärien selkeään esittämiseen. Google Earthin toimittamien tietojen perusteella käyttäjä voi työkalun avulla zoomata yksittäisiä katuja sekä näyttää ajankohtaisia ja historiallisia energiavirran ja verkon kuormituksen tietoja. Näin voidaan havaita esimerkiksi käyttäjät, jotka tarvitsevat suuremman syöttökaapelin.

Johtopäätös

Tärkeiden tietojen keruu ja analysointi parantaa merkittävästi laitteistojen ja järjestelmien tehokkuutta. Olennaista tässä on ns. Big datan hyödyntäminen. Algoritmit, tietokannat ja verkotus kuvaavat tulevaisuuden ohjaus- ja automaatiojärjestelmiä.

Perustana on kenttätason älykäs integrointi ylempitasoiseen tietojen tallennukseen ja käsittelyyn sekä saatujen tulosten selkeä visualisointi. Enexis voi reagoida nopeasti ja vaatimusten mukaisesti kriittisiin tapahtumiin tai ylikuormitukseen, ja turvata näin jatkuvan sähköntoimituksen käyttäjäkunnalle.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Puheluiden hinnat 1.6.2016 alkaen 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti.

Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje