Sähköautojen lataaminen nopeasti CCS-pistokkeen avulla

Yleiskatsaus

Fastnedin pikalatauslaite  

Katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat tarvittavan energian

  • ABB kehittää Internet-pohjaista latausinfrastruktuuria.
  • Hollantilainen Fastned etsi moottoriteiden levähdyspaikoille asennettavia pikalatauslaitteita.
  • Phoenix Contactin CCS-latauspistokkeella varustetuilla ABB:n latausasemilla sähköautoihin voidaan ladata niin paljon sähköä 15–20 minuutissa, että autoilla voidaan ajaa yhdellä latauksella 150 kilometriä.
  • Sähköautoja voidaan ladata lyhytaikaisen pysäköinnin aikana levähdyspaikoilla tai supermarkettien ja pankkien pihoilla.

Asiakasprofiili

Vuonna 2012 Fastned B.V. sai luvan rakentaa pikalatauslaitteita 201:lle moottoritien levähdyspaikalle Hollannissa. Tällä hetkellä latauspisteitä on yli 100. Fastned kehittää yhdessä ABB:n ja Phoenix Contactin kanssa ratkaisuja, joiden avulla sähköautojen lataaminen käy nopeasti.

Sovellus

Fastned-latausasema erilaisilla latauspistokkeilla  

Fastned-latausasemat CCS-, CHAdeMo- ja AC-pistokkeilla

Vuoteen 2020 mennessä 2,5 prosenttia Hollannin noin kahdeksasta miljoonasta henkilöautosta on tarkoitus kulkea sähköllä ja vuoteen 2025 mennessä 12,5 prosenttia. Näiden ajoneuvojen lataaminen tapahtuu tulevaisuudessa yhä useammin työpaikoilla tai moottoriteiden varsilla. Sähköautojen akut on voitava ladata näissä paikoissa lyhyessä ajassa.

Siksi Fastned tilasi ABB:ltä kesällä 2013 tähän tarkoitettuja latausasemia. Latausasemissa on avoimiin standardeihin perustuva pilviyhteys, jotta asemat voidaan liittää kaikkiin palvelu- ja maksusovelluksiin. Lisäksi niissä on kaikki tarvittavat pikalatauspistokkeet, joiden avulla sähköajoneuvoja voidaan ladata.

Ratkaisu

Tyypin 2 CCS-pistoke  

Tyypin 2 CCS-pistokkeella voidaan käyttää korkeita latausvirtoja ja jännitteitä

ABB käyttää Phoenix Contactin CCS (Combined Charging System) -latauspistokkeita. Asemissa on lisäksi IEC 62196 -standardin mukainen, tyypin 2 AC-pistoke tavalliseen lataamiseen vaihtovirralla sekä CHAdeMO (Charge de Move) -pistoke. CCS-pistokkeella voidaan käyttää 200 A:n latausvirtoja ja 1 000 V:n jännitteitä, joten nykyiset ajoneuvojen akut latautuvat alle puolessa tunnissa.

Standardin mukaan ajoneuvojen inlet-liittimissä on sähkömekaaninen lukitustoimilaite. Se lukitsee ajoneuvon latauspistokkeen latauksen ajaksi sivusta tai ylhäältä lukitussalvalla. Toimilaitteen pultti on suunniteltu kestämään suuria vetovoimia. Turvallinen latausprosessi sisältää myös latausvirran valvonnan etäyhteyden kautta. Lämpötila-anturit havaitsevat järjestelmän ylikuumenemisen. Tehokontaktien lämpötila välitetään sitten latausasemaan signaalilähtöjen avulla, jotta latausasema voi keskeyttää latauksen tai laskea lataustehoa. 

Fastned-latausasemissa on aurinkopaneelit, sillä Fastned hyödyntää sähköautojen lataamisessa sataprosenttisesti tuuli- ja aurinkoenergiaa. Yksittäisillä asemilla olevat akkuvarastot varastoivat tuotettua sähköä, jotta sitä on saatavilla myös silloin, kun aurinko ei paista riittävästi. Yhdellä asemalla on vähintään kaksi pikalatausasemaa odotusaikojen lyhentämiseksi. Lisäksi asiakkailla on pääsy WLAN-verkkoon. Näin he voivat latauksen aikana lukea esimerkiksi sähköpostiviestejä, valmistella kokouksia, kuunnella musiikkia tai jopa katsoa televisio-ohjelmia. Fastned on varma, että nopea lataus pienentää myös latauskustannuksia. Kun päivän aikana voidaan ladata satoja sähköautoja, yrityksen laitteistokustannukset kuolettuvat nopeasti.

Yhteenveto

Fastned-latausasemilla käytössä olevilla Phoenix Contactin tyypin 2 CCS-pistokkeilla sähköautoihin voidaan ladata niin paljon sähköä 15–20 minuutissa, että autoilla voidaan ajaa yhdellä latauksella 150 kilometriä. “Latauspistokkeella voidaan jo nyt siirtää 1 000 voltin jännitettä 200 ampeerin virralla, ja suunnitteilla on siirtää tätäkin korkeampia virtatasoja”, kertoo Crijn Bouman (varapuheenjohtaja, Business Development, ABB Electrical Vehicle & Charging Infrastructure). Pikalatauksen latausteho tulee olemaan tien päällä tulevaisuudessa vähintään 100–350 kW. Siksi latausaseman ja pistoliittimen lämmönkäsittelyllä tulee olemaan ratkaiseva merkitys. Bouman: “Yrityksiä, jotka voivat toimittaa tällaisia pistokkeita, on vain vähän. Siksi Phoenix Contact tuo meille lisäarvoa tässä kehyksessä.”

Halutko totetuttaa latausratkaisusi kanssamme?

Lähetä kyselysi meille ja hyödy kattavasta palvelustamme:

  • Yhteensopivien laitteisto- ja ohjelmistokomponenttien kokoonpano
  • Valmistamme logolla varustetut latauspistokkeet yrityksesi yhtenäiselle brändäykselle
  • Saat latauskaapelin johdinpään työstettynä haluamallasi tavalla
  • Testatut kytkentäkaaviot yksinkertaiseen ja turvalliseen toteutukseen
  • Ajankohtaisten latausstandardien, normien sekä mittoja ja vakausta koskevien lakien huomiointi
  • Tukea yhteyden muodostamisessa rakennus- ja energianhallintaan sekä laskutuspalvelun tarjoajaan

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje