XJ Group Corporation

Nopea akun vaihto Phoenix Contactin pistoliittimillä

a_0059048  

Älykästä liikkuvuutta: Kiina luottaa sähköistettyyn henkilölähiliikenteeseen

XJ Group Corporation tuottaa ja toimittaa virta-, siirto- ja jakelujärjestelmiä. Yhtiö tarjoaa lisäksi tasavirtamuuntajia, suojavarusteita sekä automaatioteknisiä tuotteita ja sähkölaitteita raideliikenteeseen, älykkäitä virtamittareita ja AMR- sekä jakoverkkoautomaatiojärjestelmiä.

Asiakkaita ovat muun muassa energiayhtiöt Kiinassa, Turkissa, Indonesiassa, Brasiliassa, Thaimaassa ja Intiassa. Yhtiö perustettiin vuonna 1947, ja sen päätoimipiste sijaitsee Xuchangissa, Kiinassa. Vuodesta 2011 alkaen XJ Group Corporation on China Electric Technology Equipment Co., Ltd:n tytäryhtiö.

Sovellus

Sähkökäyttöiset linja-autot  

Linja-autojen akut vaihdetaan täysin automaattisesti

Kiinassa sähköinen liikenne on jo arkipäivää. Qingdaun satamakaupungissa myös henkilölähiliikenne hoidetaan yhä enenevässä määrin sähkökäyttöisillä linja-autoilla pakokaasupäästöjen vähentämiseksi.

Jotta linja-autojen akkujen latauksesta johtuvat seisokkiajat voitaisiin pitää mahdollisimman vähäisinä, suunnittelijat päätyivät vaihtoakkukonseptiin – battery swapping. Tämä tarkoittaa, että robottiohjatuilla vaihtoasemilla tyhjät akut vaihdetaan täysautomaattisesti ladattuihin. Noin seitsemässä minuutissa akkuyksiköt on vaihdettu kokonaan ja linja-auto voi jatkaa matkaansa. Sähkölinja-autojen akkuyksikköjä varten XJ Group Corporation etsi soveltuvaa pistoliitintä.

Ratkaisu

Phoenix Contactin pistoliittimet  

Phoenix Contactin pistoliittimet kestävät tärinää ja niiden siirtovirta on jopa 400 A

Akunvaihtojärjestelmät edellyttävät 100-prosenttisesti luotettavia ja lujatekoisia pistokejärjestelmiä, koska jokainen seisokkiminuutti maksaa. Phoenix Contact kehitti erityisesti sähköhyötyajoneuvojen jatkuvaa käyttöä varten pistokeyksikön, jolla tähän vaatimukseen voidaan vastata.

Koska akut altistuvat useista lataus- ja purkauskerroista päivittäin äärimmäiselle kuormitukselle, latauksen on tapahduttava hellävaraisesti ja lisäksi nopeasti. Integroidulla datamoduulilla voidaan latauksen valvonnan lisäksi valvoa lämpötilaa ja näin välttää mahdollinen ylikuumeneminen.

Koska suuria linja-autoja ei voida pysäköidä millimetrin tarkasti, poikkeamat ajoneuvon sijoittamisessa tasataan muun muassa itsekeskittyvillä ja jousivaimennetuilla ohjaustapeilla liitäntäprosessin aikana. Nämä vaikuttavat ajon aikana myös tärinänvaimennukseen ja muodostavat häiriöttömän yhdistettävyyden. Pistokejärjestelmä soveltuu mittojensa ja materiaaliominaisuuksiensa vuoksi jopa 400 A:n virroille ja 750 V:n jännitteelle.

Tähän mennessä Kiinaan on toimitettu yli 6000 pistokeparia. Joka päivä noin 40 linja-auton akut vaihdetaan kahdesta kolmeen kertaan latausasemalla. Tämä merkitsi aikaisemmin yli 100 000 akunvaihtoa. Phoenix Contactin pistoliittimet ovat täyttäneet tehtävänsä moitteettomasti.

Johtopäätös

Phoenix Contactin DC-vaihtoakkukonsepti soveltuu erinomaisesti kaupunki- ja kuntakäytössä oleviin hyötyajoneuvoihin, haarukkatrukkeihin, kuljetusajoneuvoihin sekä henkilökuljetukseen. Järjestelmä siirtää jopa 400 A:n virtoja sekä 750 V:n DC-jännitettä.

Pistoliitäntäprosessin toleranssitasauksen ja ajon aikaisen tärinän vaimennuksen ansiosta pistoliitäntäjärjestelmä takaa turvalliset kontaktit myös korkeilla mekaanisilla rasituksilla – jopa yli 10 000 pistoliitäntä- ja vetojaksolla. Vaihtoakkukonsepti käsittää myös integroidun datamoduulin lataustilan kyselyä varten ja mahdollistaa kaikkien latausprosessien valvonnan ja näin vikatoiminnoista aiheutuvien seisokkiaikojen pois sulkemisen.

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje