Sähköautojen latausratkaisussa paljon toimintoja pienessä koossa

Yleiskatsaus

Tyypin 2 ajoneuvojen AC-latauspistoke  

Sähköajoneuvoja voidaan ladata AC-latauspistokkeen avulla vaihtovirralla

  • Sähköajoneuvojen määrä kasvaa koko ajan, ja Hollanti on ottamassa edelläkävijän roolia hyvin suunnitellun infrastruktuuriverkon ansiosta.
  • Hollantilaiset yritykset, kuten Allego ja Van der Sijs, kehittävät älykkäitä latauspisteitä, joissa on erityinen energianhallintatoiminto.
  • EV Charge Control Advanced -latausohjauksen avulla voidaan ohjata ja valvoa sähköautojen latausta kolmivaiheisessa vaihtovirtaverkossa sekä vaihtaa tietoja keskusohjauksen kanssa.
  • Allego ja Van der Sijs valitsivat Phoenix Contactin ratkaisun, koska sitä voidaan käyttää monipuolisesti ja se täyttää asiaankuuluvien teollisuusstandardien vaatimukset.

Asiakasprofiili

Jakeluyhtiö Allianderin vuonna 2013 perustama Allego rakentaa räätälöityjä latausratkaisuja ja -infrastruktuureja kunnille, yrityksille ja liikennelaitoksille. Allego toimii Hollannin ohella myös Belgiassa ja Saksassa. Sen tavoitteena on, että sähköajoneuvoja voidaan ladata helposti ja edullisesti kaikkialla ja milloin tahansa.

Sovellus

Energianhallintaan suunnitellut latauspisteet  

Erikoissuunnitellut latauspisteet: kompakteja ja toiminnoiltaan täysin integroituja

Hollantilainen yritys Van der Sijs Techniek & Automatisering BV on suunnitellut energianhallintajärjestelmän, jonka avulla sähkövirta voidaan jakaa sähköautojen kautta energian tarjonnan ja kysynnän sovittamiseksi toisiinsa optimaalisesti ja ongelmien ehkäisemiksi sähköverkossa.

Kun latausjärjestelmää kehitettiin lisää, taustatoimintojen liittämisestä – niin kuin Allego asian esittää – tuli tärkeää. Open Charge Point Protocol (OCPP) -protokollaa, jota käytetään sähköautojen todentamiseen julkisilla latausasemilla, voidaan pitää tällaisena taustatoimintona. Standardia, jota käytetään latauksen valvontaan ja hallintaan sekä käyttäjä- ja tilitystietojen välittämiseen sopimuskumppanille, ei ole nimittäin tarkoitettu tiedonsiirtoon vain yhden latauspisteen kanssa. Pikemminkin lataussovelluksessa pitää olla energianhallintajärjestelmä.

Allego suoritti kyselytutkimuksen ja kysyi muun muassa mahdollisilta sähköautomyyjiltä, miltä lataustolppien tulisi näyttää. Useimmille kyselyyn osallistuneille oli tärkeää, että latauspiste on mahdollisimman pieni ja huomaamaton. Allego hyödynsi kyselytutkimuksen tuloksia Charging Plaza -järjestelmän kehittämisessä. Järjestelmään tarvittavat automaatiokomponentit tulevat Phoenix Contactilta.

Ratkaisu

Kompakti latauspiste  

Useita käyttömahdollisuuksia latauspisteen rakenteen ansiosta

Latauspisteissä on ainoastaan välttämätön tekniikka. Tekniikka sisältää latauspistorasian (Socket Outlet), lukituksen ja RFID/NFC-sirut lataamisen valtuuttamista ja aloittamista varten. Allegon pienet latausasemat on suunniteltu erityisesti ahtaisiin paikkoihin. Ne voidaan asentaa yksi-, kaksi- tai nelipisteversioina tolppaan tai yksittäisenä latauspisteenä seinään.

EV Charge Control Advanced -latausohjaus kuuluu tärkeänä osana kuvattuun järjestelmään. Sen avulla ohjataan ja valvotaan sähköautojen lataamista kolmivaiheisen vaihtovirtaverkon tilassa 3 standardin IEC 61851-1 mukaan. EV Charge Control Advanced vaihtaa samanaikaisesti tietoja keskusohjauksen kanssa Modbus TCP/IP -protokollan kautta. Keskusohjauksena toimii Inline Controller ILC 370 ETH 2TX, joka on puolestaan liitetty back office -järjestelmään OCPP:n kautta.

ILC 370 ETH 2TX vaihdettiin vähitellen tehokkaampaan AXC 3050 -Axiocontrol-ohjaukseen. AXC 3050 -ohjauksella voidaan ohjata tähänastisen 30 latauspisteen sijasta jopa 100 latauspistettä.

Van der Sijs on solminut Allegon kanssa palvelutasosopimuksen (Service Level Agreement, SLA). Palvelutasosopimuksen edellyttämä 3G-reititin mahdollistaa turvallisen VPN-yhteyden muodostamisen IPsec-protokollan avulla. Allegon huoltohenkilöstö voi tämän yhteyden kautta kirjautua keskus- ja latausohjaukseen.

Kytkentäkaappi, jossa on kaikki tarvittavat komponentit  

Helppo integroida sovellukseen Ethernet-liitännän kautta

Allego ja Van der Sijs valitsivat Phoenix Contactin kompontit ja järjestelmät, koska niitä voidaan käyttää monipuolisesti ja ne täyttävät asiaankuuluvien teollisuusstandardien vaatimukset.

“Käyttövalmiina toimitetut laitteet voivat viestiä eri valmistajien sähköautojen ja ylempitasoisen järjestelmän kanssa”, kertoo Henk Roest, Van der Sijsin automaatioasiantuntija. “Siksi suunnittelemamme energianhallintajärjestelmä voi jakaa saatavilla olevaa energiaa lähes loputtomaan määrään sähköautoja.”

Yhteenveto

Patrick Langevoort, joka toimii Innovation & Product Managerina Allegolla, näkee, että yhteistyössä kehitetyllä latausratkaisulla on suuri markkinapotentiaali: “Suunnittelemamme latauspisteen avulla voidaan ladata haluttu määrä sähköautoja paikoissa, joissa lataaminen ei ole ollut aiemmin mahdollista tilan puutteen vuoksi.”

Allegon ja Van der Sijsin mukaan haasteena on nyt se, miten suunnitellun ratkaisun avulla voidaan saavuttaa tarvittavia mittakaavaetuja. Langevoort toteaa: “Sähköautomarkkinat ovat alkuvaiheessa. Samanaikaisesti on kuitenkin välttämätöntä tarjota vastaavia latausjärjestelmiä kohtuullisin taloudellisin edellytyksin.”

Halutko totetuttaa latausratkaisusi kanssamme?

Lähetä kyselysi meille ja hyödy kattavasta palvelustamme:

  • Yhteensopivien laitteisto- ja ohjelmistokomponenttien kokoonpano
  • Valmistamme logolla varustetut latauspistokkeet yrityksesi yhtenäiselle brändäykselle
  • Saat latauskaapelin johdinpään työstettynä haluamallasi tavalla
  • Testatut kytkentäkaaviot yksinkertaiseen ja turvalliseen toteutukseen
  • Ajankohtaisten latausstandardien, normien sekä mittoja ja vakausta koskevien lakien huomiointi
  • Tukea yhteyden muodostamisessa rakennus- ja energianhallintaan sekä laskutuspalvelun tarjoajaan

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260
Referrer:

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje