MAN rakensi kokoonpanotehtaan Krakovan lähistölle ennätysajassa

Yleistä

Viimeinen laaduntarkastus linjan päässä  

MANin laatutarkastus

Vuonna 2007 avattiin MAN-hyötyajoneuvokonsernin uusi kokoonpanotehdas Puolan Niepolomicessa Krakovan lähellä – siellä valmistetaan raskaita kuorma-autoja, joiden paino on yli 16 tonnia. Ensimmäisen kerran MAN otti Niepolomicen kaikilla tuotantoalueilla käyttöön Phoenix Contactin verkko- ja ohjaustekniikan sekä I/O-järjestelmät.

142 hehtaarin suuruiselle alueelle kansainvälisesti johtava kuorma-autovalmistaja pystytti erittäin lyhyessä ajassa yhden moderneimmista kokoonpanotehtaista, jonka pohjapinta-ala on noin 250 000 neliömetriä, joista 78 000 neliömetriä on katettu. Rakennustyöt aloitettiin syksyllä 2005 ja jo vuoden 2007 puolivälissä ensimmäiset ajoneuvot tulivat hihnalta.

Tehdas suunniteltiin niin, että 650 työntekijää valmistaa yhdessä vuorossa 15 000 kuorma-autoa vuodessa. ”Tämä luku ylitettiin jo vuonna 2009”, kertoo Carsten Intra, raskaiden kuorma-autojen liiketoimintayksikön päällikkö. Jotta näin suuri projekti voitiin toteuttaa nopeasti ja kitkattomasti, otettiin käyttöön Münchenin tehtaalla testattu automaatiostandardi, jota kehitettiin edelleen.

Sovellus

Ennen Puolan tehtaan rakennustöiden aloittamista kahdeksan hengen suunnittelutiimi, jota johtivat Münchenin MANin kunnossapitosuunnittelija Peter Gutjahr ja hänen apulaisensa Alexander Röhrl, määrittivät automaatiokonseptin olennaiset vaatimukset. Kaikki valmistukselle tärkeät tiedot tuli siirtää verkossa Baijerin päätoimipaikasta yksittäisille tuotantopaikoille Puolaan.

Yhtenäisen ja nopean tiedonsiirron varmistamiseksi kaikilla yritystasoilla sekä maailmanlaajuisilla tuotantopaikoilla automaatioratkaisun piti perustua avoimiin ja kansainvälisesti hyväksyttyihin standardeihin. Lisäksi kaikki laitteisto-osat ja komponentit piti voida integroida helposti yritysverkkoon ja sovittaa ne joustavasti muuttuneisiin sovellusoloihin. Lisäksi vaadittiin perusteellinen diagnostiikkakonsepti, jotta seisokit voitaisiin minimoida. Phoenix Contactin automaatiojärjestelmä täyttää nämä vaatimukset, koska se perustuu ”IT-powered Automation” -konseptiin.

Ratkaisu

Tiedonsiirto sähköisten riippuratojen kanssa ohjauksen kautta  

ILC 350 ETH-IB -ohjaus säätelee tiedonsiirtoa sähköisiin riippuratoihin

Kookkaassa puolalaisessa kokoonpanotehtaassa pitää kerätä yli 100 000 signaalia, siirtää komentoja ja valvoa virtoja, jotta järjestelmät toimivat ilman häiriöitä. Tähän tarkoitukseen MAN valitsi Phoenix Contactin I/O-järjestelmät suojausluokissa IP20 ja IP65/67. Kytkentäkaappiasennukseen käytetään Inline Modular -järjestelmää.

Luotettava langaton tiedonsiirto

Bluetoothin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa stabiili ja luotettava tiedonsiirto myös hankalissa olosuhteissa. Wireless-protokolla integroidaan helposti Ethernet-tiedonsiirtoon ja useita paikallisia Bluetooth-verkkoja voidaan käyttää rinnakkain.

Erittäin tiedonsiirtokykyinen ohjaustekniikka

Kuten sähköisillä riippuradoilla, myös runkokokoonpanon neljällä työasemalla pääohjauksena on RFC 450 ETH-IB. Molemmilla esikokoonpanoasemilla Inline-ohjaukset ILC 200 IB siirtävät tiedot INTERBUS-järjestelmän kautta hajautettuihin etälaitteisiin.

Ympäristösyiden vuoksi puolalaisessa MAN-tehtaassa kaikki korit maalataan vesiohenteisilla maaleilla. Turvallisen maalausprosessin varmistamiseksi ohjauksen reaktioaikojen on oltava mahdollisimman lyhyitä. RFC 450 ETH-IB -ohjaukset huolehtivat myös korin puristamisesta, nostamisesta, laskemisesta ja kuljettamisesta sekä värin annostelusta, ja alempitasoiset järjestelmät on liitetty INTERBUSin kautta.

Perusteellinen diagnostiikka

Kaikkien Puolan MAN-tehtaan järjestelmäalueiden diagnostiikkaan voidaan käyttää integroitua Tool Diag+ -ohjelmistotyökalua. Järjestelmän käyttäjä ja kunnossapitäjä saavat tiedon paitsi vian paikasta ja syystä, myös ohjeita vian korjaamiseksi. Sen lisäksi, että tuottavuus paranee seisokkien minimoinnilla, tämä auttaa täyttämään korkeat MAN-laatustandardit.

Johtopäätös

MAN luottaa Phoenix Contactin automaatioratkaisuihin  

MAN luottaa Phoenix Contactin automaatioratkaisuihin

Koska Phoenix Contactin automaatiojärjestelmä perustuu ”IT-powered Automation” -konseptiin, sen valinta oli MAN-hyötyajoneuvokonsernin vastuuhenkilöille selvä.

”Korkean tuottavuuden lisäksi arvostamme nopeaa käynnistysvaihetta ja järjestelmien joustavaa laajennettavuutta”, selventää Peter Gutjahr, joka on MAN-hyötyajoneuvojen suunnittelu- ja kunnossapitovastaava. ”Tämä voidaan saavuttaa vain järjestelmäosien ja komponenttien helpolla integroinnilla tuotantoverkkoon sekä yhtenäisellä ja nopealla tiedonsiirrolla kaikilla yritystasoilla ja toimipaikoilla.”

”Phoenix Contactin automaatiojärjestelmä on varustettu kaikilla vaadittavilla, kansainvälisesti standardoiduilla liitännöillä, kuten INTERBUS, Ethernet TCP/IP, Bluetooth ja OPC”, hänen kollegansa Alexander Röhrl lisää. ”Yhdessä helpon käsittelyn sekä laitteiston ja ohjelmiston korkean suorituskyvyn kanssa suunnittelukustannuksia voitiin säästää ja järjestelmien käyttöönottoa nopeuttaa.”

PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje