Uutisiin

Uudet standardit Single Pair Ethernetille

21.05.2019

Single Pair Ethernet

Phoenix Contact, Weidmüller, Reichle & De-Massari, Belden ja Fluke Networks kehittävät toisiinsa sopivia Single Pair Ethernetin komponentteja.

Hannoverin messujen yhteydessä yritykset Phoenix Contact, Weidmüller Interface, Reichle & Massari (R&M), Belden sekä Fluke Networks julkistivat teknologiakumppanuuden Single Pair Ethernetiä (SPE) varten. Yritykset kehittävät ja tukevat yhdessä standardointiin lisättyjä pistokemalleja IEC 63171-2 (toimistoympäristö) ja IEC 63171-5 (teollisuusympäristö). Standardit määrittelevät IP20 ja IP65/67 mukaiset pistokemallit Single Pair Ethernetin yksi- ja nelipariseen tiedonsiirtoon. Toisiinsa sopivan laite-, pistoliitäntä-, kaapeli- ja mittaustekniikkainfrastruktuurin varmistamiseksi yritykset ovat yhdistäneet teknologian tietotaidon ja kokemuksen.

"Single Pair Ethernet on yksi teollisuuden tiedonsiirron huipputrendeistä", toteaa Torsten Janwlecke, Phoenix Contactin President Business Area Device Connectors. SPE ei määrittele uudestaan korkeampia tiedonsiirtonopeuksia tai -matkoja, vaan muodostaa normatiivisen kehyksen käyttötarkoitukseen sopivalla, vähemmällä kaapeloinnilla. "Tämä vähäisempi kaapelointi tuo esille täysin uusia käyttöalueita."
Yhdellä johdinparilla suoritettu datakaapelointi mahdollistaa jopa 1000 metrin tiedonsiirtomatkat 10 Mbit/s - 1 Gbit/s tiedonsiirtonopeusilla. Tästä johtuen SPE sopii erityisesti kone- ja järjestelmärakentamisen infrastruktuurisovelluksiin, prosessitekniikkaan sekä rakennusinfrastruktuuriin. Suuri etu: SPE on ympäristöneutraali. Kenttälaitteet, anturit ja toimilaitteet voidaan liittää helposti yritystason voimassa olevaan Ethernet-ympäristöön. Ylimääräiset yhdyskäytävät tai liitännät jäävät pois. "Toisin kuin Feldbus-protokollassa Ethernet läpäisee kaikki automaatiotasot. Se on yleisempi, tehokkaampi sekä edullisempi kuin kenttäväyläjärjestelmät", sanoo Janwlecke.

Single Pair Ethernetin kehittäminen on lähtöisin autoteollisuudesta. Siellä on havaittavissa trendi pienempien ja tehokkaampien laitteiden kehittämiseen. Tulevaisuuteen suunnatut tekniikat, kuten autonominen ajaminen, edellyttävät liitäntätekniikkaa, joka mahdollistaa suurten datanopeuksien siirron pienessä tilassa. Tästä voivat hyötyä myös muut teollisuuden alat. "1-parinen Single Pair Ethernet helpottaa järjestelmän rakentajan työtä. Asennus on helpompaa nelipariseen Ethernetiin verrattuna ja mahdollistaa huomattavasti pienemmän tilan sekä alhaisemman painon", selventää Jörg Scheer, Weidmüllerin Division Device & Field Connectivity -johtaja. Simon Seereiner, Weidmüllerin IE ja SAI -tuotejohtaja lisää: "Käyttäjät säästävät uusien asennusten hankintakustannuksissa ja voivat suorittaa vaadittavat kaapeliajot pienempään tilaan. Standardisoidut pistoliittimet mahdollistavat lisäksi tehokkaan kaapeloinnin useamman yhteisen johdon ja liitännän jakavan tiedonsiirron käyttäjän välillä. Näin käyttäjät voivat käyttää jo olemassa olevia kaapelointeja ja liittää jopa neljä laitetta yhden sijasta."

Matthias Gerber, LAN Cablingin päällikkö R&M:llä lisää: "Näemme SPE:n ihanteellisena lisänä kasvattamaan olemassa olevien Ethernet-pohjaisten verkkostruktuurien tämänhetkisten liitäntäpisteiden määrää. Vastaavien standardisointikomiteoiden on tästä syystä ehdottomasti määriteltävä SPE:n ja olemassa olevien RJ45-kaapelointijärjestelmien välinen yhteisvaikutus." Standardisoitujen liitäntöjen ansiosta voidaan yhdistää niin yksi- ja nelipariset kaapelointijärjestelmät kuin myös IP20- ja IP6x-ratkaisut toisiinsa. Saman johdinparin kautta kaksijohdinteknologia mahdollistaa myös jopa 60 watin päätelaitteiden käytönmukaisen sähkön toimittamisen (Power over Data Line - PoDL).
"Yhteistyö standardisoinnissa tuo lisää turvallisuutta", sanoo Janwlecke. "Standardisoituihin liitäntöihin perustuen käyttäjät voivat kaikkialla maailmassa rakentaa tehokkaita verkko- ja kaapelointirakenteita anturista aina ohjaus- ja yritystasolle sekä pilvipalveluun saakka." Scheel lisää tähän: "Digitalisoinnin myötä älykäs verkottaminen kasvaa elämän kaikilla osa-alueilla. Jatkuvalla tiedonsiirrolla on myös teollisuusympäristössä aina tärkeämpi osuus. Tästä johtuen Ethernet-kaapelointi korvaa jo nyt useat perinteiset kenttäväyläjärjestelmät."

Berry Medendorp, Belden Global Industrial Marketing -johtaja kertoo: "Olemassa olevien kenttäväyläjärjestelmien purkamiseksi tarvitaan edullisia, miniatyyrisiä ja standardisoituja komponentteja. Tiedonsiirtotekniikan avainasemassa ovat Single Pair Ethernet -liitännät. Yksinkertainen rakenne, pienempi koko, huomattavasti alhaisempi paino ja helppo liitäntätekniikka tekevät tästä tekniikasta mielenkiintoisen myös automaatiotekniikkassa, rakennusten kaapeloinnissa, rautatietekniikassa sekä useissa muissa sovelluksissa."

"Teollisuusympäristössä Single Pair Ethernet -Patch-kaapelin jälkikäteen tapahtuva sertifiointi ja tarkastus on tärkeää. Fluke Networks on jo aikoja sitten erikoistunut Single Pair Ethernet -kanavamääritelmiin. Tavoitteena on tarjota erilaisille tiedonsiirtoprotokollille yhdenmukainen mittauslaitteisto, joka mahdollistaa korkean investointiturvan asiakkaidemme mittauslaitteille", toteaa Mark Mullins Fluke Networksilta.


PHOENIX CONTACT OY

Niittytie 11
FI-01300 Vantaa
Contact Center:
+358 (0)9 3509 0290

Tekninen asiakaspalvelu:
+358 (0)9 3509 0260

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää ehdoistamme.

Sulje