Gennemgående engineering optimerer produktudviklingen og -fremstillingen

Oversigt

Gennemgående engineering takket være fuldstændig datavidergivelse  

Gennemgående engineering takket være fuldstændig datavidergivelse

  • Produkter udvikles med forskellige engineering-værktøjer, som er optimeret til forskellige opgaver. Derfor taler værktøjerne deres eget sprog, er ikke kompatible med hinanden og kun forbundet med hinanden via få grænseflader.
  • Under engineering-processen opstår der altså væsentlige udgifter, når dataene overføres fra et format til et andet.

Anvendelse

Grænseflader kun i en retning  

Grænseflader kun i en retning

Ved engineering af et styreskab er værktøjernes rækkefølge ikke anført eksplicit. Således oprettes eksempelvis først ledningsdiagrammet for det pågældende værktøj, som omfatter en grænseflade til de elektroniske komponenters produktkonfiguratorer.

Fra ledningsdiagrammet afledes så en klemrække, der kan konfektioneres, og som skal gøres tilgængelig for planlægningen af montageopbygningen. Montageopbygningen fungerer igen som grundlag for fortrådningskonceptet. Grænseflader til sådanne engineering-kæder findes allerede i dag, dog oftest kun i en retning. Selv mindre ændringer medfører meget efterfølgende arbejde. Hvis grænsefladerne ikke findes, skal projektdataene ofte konverteres besværligt eller sågar overføres manuelt. På vej gennem de forskellige engineering-værktøjer kan data derudover gå tabt.

Løsning

Et dataformat til alle engineering-værktøjer  

Et dataformat til alle engineering-værktøjer

Med AutomationML er der skabt et XML-baseret udvekslingsformat for engineering-data, som kombinerer andre dataformater. På grundlag af en præcis artikelbeskrivelse kan intelligente tekniske systemer identificere produktionsstationerne, som kræves til fremstilling af artiklen, selvstændigt.

AutomationML følger metoden, at samtlige engineering-værktøjer arbejder med de samme filer. Hvert værktøj læser og skriver kun den del, som er relevant for det. AutomationML indeholder de såkaldte rolleklassebiblioteker, så alle værktøjer har en fælles forståelse for de aspekter, som beskrives i filerne. Samtlige objekter i dataudvekslingsformatet skal henvise til en rolleklasse, så betydningen for dette objekt er entydigt for alle engineering-værktøjer.

Her kommer eCl@ss i spil. Den internationalt brancheoverlappende effekt- og produktdatastandard eCl@ss tjener som klassificering og entydig beskrivelse af produkter og ydelser. Den dækker med sine omkring 39.000 produktklasser og 16.000 kendetegn størstedelen af de handlede varer og ydelser. De krævede strukturer til visning af dataene i ECAD-værktøjerne defineres systemuafhængigt.

Ved at anvende eCl@ss kan foruden artiklens CAE-specifikke stamdata bl.a. også de nødvendige kablingsinformationer defineres, som kræves til ledningernes automatiske rute i styreskabet. Apparatproducenterne skal altså ikke længere understøtte mange forskellige udvekslingsformater, hvis deres data skal kunne vises i brugerens målformat.

Konklusion

Gennemgående engineering er nøglen til en effektiv produktudvikling. Det kræver en samling af engineering-værktøjer, som kan samarbejde over grænseflader samt fælles dataformater og -kilder. Anvendelsen og kombinationen af sådanne standardiserede formater som AutomationML og eCl@ss gør, at resultatet af den gennemgående engineering – den digitale produktbeskrivelse – sågar kan anvendes i produktionen.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 43C, 1. tv.
2650 Hvidovre
36 77 44 11

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk