Rensningsanlæg Braunsbedra: Hurtigere idriftsættelse takket være enklere engineering

Oversigt

Spildevandspumpeværk hos ZWAG i Braunsbedra  

Spildevandspumpeværk hos ZWAG i Braunsbedra

  • I det centrale rensningsanlæg hos ZWAG (Zweckverbands Wasserversorgung und Abwasserentsorgung Geiseltal) renses alle slags forekommende spildevand mekanisk og biologisk.
  • Vandadministrationsselskaber kræver i dag, at deres leverandører ikke blot leverer enkelte komponenter, men integrerede løsninger.
  • Til gennemførelse af automatiseringsopgaverne hører integration af pumpestationer fra mobile enheder og SHDSL-teknologi i styresystemet på renseanlægget og integration af fieldkomponenter.
  • ZWAG får glæde af fordelene ved en universel teknologi.

Kundeprofil

Søen Geiseltalsee ved Braunsbedra  

Søen Geiseltalsee er den største kunstige sø i Tyskland

I tilknytning til ZWAGs område omkring Braunsbedra ligger søen Geiseltalsee, den største kunstige sø i Tyskland. Indtil 1995 blev der udvundet brunkul i Geiseltal, i dag er her et rekreativt område.

For ikke at påvirke vandbalancen i området negativt, skal alle typer spildevand indføres i rensningsanlægget hos ZWAG.

Anvendelse

I forbindelse med en modernisering søgte lederne hos ZWAG en ny løsning til tre spildevandspumpestationer. Pumpeværket Stöbnitzer Mitte pumper det snavsede vand direkte ind i den kanal, der fører ind i rensningsanlægget. I modsætning til dette forsyner de to nye pumpeværker ved Geiseltalsee – hovedpumpeværket Strand Mücheln og pumpeværket Strand Mücheln – kanalen skiftevis fra den ene og den anden side, hvilket rent energimæssigt er mere meningsfyldt end en kaskadeformet indføring.

Løsningen skulle være helhedsorienteret, altså ikke kun indeholde komponenter fra forskellige producenter. Desuden skulle der være en beskyttelse mod skader pga. overspænding og en sikring af det operationelle beredskab vha. en moderne nødstrømsforsyning. På denne baggrund har det perfekt matchede koncept fra Krohne Messtechnik og Phoenix Contact været overbevisende. Grundlaget for metoden er de funktionsblokke i vandbehandlingsbiblioteket Waterworx, der er udviklet i fællesskab mellem de to selskaber. Via funktionsblokkene kan måleteknikken nemt tilsluttes til automatiserings- og styreteknikken.

Løsning

Spildevandspumpeværk ved søen Geiseltalsee ved Braunsbedra  

Måleteknik fra Krohne og automatiseringsapparater fra Phoenix Contact

I denne sammenhæng er forskellige automatiseringstekniske opgaver blevet realiseret. Til dette hører integration af pumpestationer fra mobile enheder og SHDSL-teknologi i styresystemet på renseanlægget og integration af fieldkomponenter – som flowmeteret Optiflux 2050 W fra Krohne – samt andre komponenter fra måle- og motorstyringsteknikken.

Med det industrielle faste kredsløbsmodem PSI-modem SHDSL/ETH kan serielle enheder fortrådes med bredbånd via virksomhedernes kobberledninger. Den anvendte SHDSL-teknologi gør det muligt at opnå datahastigheder på op til 30 Mbit/s. Med et SHDSL-modem kan der konstrueres punkt-til-punkt-forbindelser, strækningsredundans samt linje- og stjernetopologier. Således udveksler modemmerne automatisk SHDSL-hastigheden med hinanden, således at en konfigurering via DIP-switch kan undværes.

Tildelingen af en IP-adresse og en klient/server-konfiguration er ikke nødvendig. Sammen med alarmudgangene letter en integreret logbog vedligeholdelsesarbejdet på stedet.

Spildevandspumpeværk med touchpanel  

Betjening via touchpanel på stedet

Mobiltelefoni erstatter manglende kabelforbindelser

Hvis der ikke er firmaejede ledninger eller et offentligt telefonnet, anvendes den effektive 3G-router i produktfamilien PSI-modem til trådløs dataoverførsel til styresystemet. Pumpestationerne er forbundet i IP-netværket via en UMTS/HSDPA-forbindelse. Hvis denne forbindelse ikke fungerer, slår 3G-routeren automatisk om på GPRS/EDGE. Den indbyggede firewall og VPN-understøttelsen beskytter mod uautoriseret adgang.

Derudover overvåges dataforbindelsen og kvaliteten på det trådløse mobilnetværk. Hvis disse forringes, meddeler 3G-modemmet dette eller opbygger mobiltelefonforbindelsen på ny. Seks konfigurerbare koblingsindgange tillader her uafhængig forsendelse af SMS eller e-mail – og dét også til flere modtagere. De fire integrerede koblingsudgange kan aktiveres med en password-beskyttet SMS, således at anlæggets tilstand kan fjernstyres og funktioner kobles på afstand.

Produkter

BeskrivelseTypeVarenr.
Unmanaged Ethernet extenders, til punkt-til-punkt-forbindelser, linje- og ringstrukturerSI-modem-SHDSL/ETH2313643
PROFINET-buskobler til tilslutning af decentral periferiIL PN BK DI8 DO4 2TX2703994
Softwarebibliotek WATERWORX til PC WorxWATERWORX2400180
Security Appliance i metalhusetFL MGUARD RS4000 TX/TX VPN2200515
PC Worx UA SERVERPC Worx UA SERVER2402685
Visualiseringssoftware atvise®ATVISE2400478
Datamanagement-software ACRONACRON2400115
Axiocontrol til direkte styring af Axioline F-I/OsAXC 30502700989
BeskrivelseTypeVarenr.
Unmanaged Ethernet extenders, til punkt-til-punkt-forbindelser, linje- og ringstrukturerSI-modem-SHDSL/ETH
PROFINET-buskobler til tilslutning af decentral periferiIL PN BK DI8 DO4 2TX
Softwarebibliotek WATERWORX til PC WorxWATERWORX
Security Appliance i metalhusetFL MGUARD RS4000 TX/TX VPN
PC Worx UA SERVERPC Worx UA SERVER
Visualiseringssoftware atvise®ATVISE
Datamanagement-software ACRONACRON
Axiocontrol til direkte styring af Axioline F-I/OsAXC 3050

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk