Shell i Rotterdam: Omfortrådning under igangværende drift

Shell Nederland: Betydelig europæisk produktion af kemiske grundstoffer

Shells datterselskab Shell Nederland Chemie B. V. driver på dets hjemsted i Moerdijk nær Rotterdam et af de største produktionsanlæg til ethen (ethylen), ethylenoxid, ethin (acetylen) og butadien i Europa.

Disse grundstoffer anvendes til fremstilling af en lang række kulbrinter. Af dem produceres bl.a. kunststoffer, indvendige køretøjsmontager, vaskemiddel og latexfarver.

Applikationseksempel

I anlægget i Moerdijk samles 15.000 sensor-/aktuatorsignaler via klemkasser (junction boxes) og bearbejdes derefter i to koblings- samt et kontrolrum.

For at øge anlæggets sikkerhed og bearbejdningssikkerhed og reducere sårbarheden yderligere iværksatte Shell 2007 et moderniseringsprojekt.

Til det krævedes bl.a. 60.000 nye vedligeholdelsesfri rækkeklemmer.

Løsning

Omfortrådning af koblingsanlæg med QT-lyntilslutning  

Omfortrådning af koblingsanlæg med QT-lyntilslutning

Projektets udfordring bestod i at modernisere anlægget inden for kun fire måneder under den igangværende drift. Dette tidsvindue var betinget af en snæver forbindelse med andre moderniseringsforanstaltninger.

En afbrydelse af produktionen var på intet tidspunkt til debat. Omkostningerne forbundet med en stilstandstid på blot en enkelt dag ville nemt have kunnet løbe op i 1 million euro.

Hos Shell valgte man QT (Quickon Terminal)-lyntilslutningsteknikken fra Phoenix Contact.

En fordel ved denne teknik: Afisolering og presning af de ledere, der skal tilsluttes, overflødiggøres. Klemmen har to definerede koblingstilstande og signalerer fast og faglig korrekt tilslutning med en kliklyd. På den måde er forbindelsen på tilslutningspunktet gastæt etableret.

Endvidere er klemmerne omfattet af en lang række godkendelser, herunder IEC/EN Ex samt offshore-godkendelser, såsom GL, NK eller Bureau Veritas. QT-klemmerne opfylder tilmed standarden for rækkeklemmer – IEC 60947-7-1/2. Branchespecifikke godkendelser, som såsom Ex e og Ex iht. IEC/ EN 60079-7/-11 forefindes ligeledes.

QT-klemmerne testes af et akkrediteret laboratorium, f.eks. i form af en isolationsprøvning.

I alt blev der omfortrådet 160 fordelertavler (marshalling cabinets). Hertil blev der - afhængigt af anvendelsesformålet - opbygget QT-klemrækker med gennemgangs-, etage- og Quattro-rækkeklemmer samt knivskilleklemmer.

Facit

Hos Shell Nederland Chemie B. V., i Moerdijk, blev samtlige fordelertavler moderniseret på kun fire måneder.

Virksomheden besluttede sig her for rækkeklemmer med lyntilslutningsteknik – de giver ved montagen en 60%-tidsbesparelse i forhold til en skrueklemme.

Brugen af denne innovative tilslutningsteknik gør Shell til en pioner inden for procesteknikken.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk