Tilbage til oversigten

Fleksibel og robust mærkning med kraftværkmærkningssystemet KKS

Oversigt

Mærkning af materiel hos RWE  

Mærkning af materiel hos RWE

  • I det rhinske brunkulsområde driver RWE Power AG kraftværket Neurath – som et af fire kraftværker.
  • Som i alle kraftværker spiller nøjagtig og holdbar mærkning af alt materiel også her en særlig rolle. Fejl ville her have uoverskuelige følger.
  • Reglerne om dette har siden de tidligere 1980'ere været defineret af kraftværkmærkningssystemet KKS. Til mærkning benytter RWE Power AG mærkningsløsninger baseret på LED-UV printere fra Phoenix Contact.

Kundeprofil

I det rhinske brunkulsområde driver RWE Power AG fire kraftværker: Frimmersdorf, Neurath, Niederaußem og Weisweiler – der samlet har en bruttokapacitet på mere end 10 gigawatt. Fra 2009 blev styreteknikken i kraftværksblokkene D og E i kraftværket Neurath renoveret for at øge blokkenes effektivitet og fleksibilitet.

Anvendelse

Da der ved renoveringen af styresystemet i kraftværket Neurath også skulle mærkes talrige stamkabler, søgte afdelingen et passende printsystem med minimalt strømforbrug og støjsvag drift. Ud over printkvaliteten var også vigtige krav til definitionen af størrelsen af skilte til isætning i de skilteholdere, der allerede var monteret i kraftværksblokken.

Som regelsæt for mærkningen benyttes her kraftværksmærkningssystemet KKS. Det støtter anlægskonstruktører og kraftværksoperatører i entydig mærkning og identificering af materiel. KKS-mærkningerne, der består af en 15- til 17-cifret bogstav- og talkombination, defineres i retningslinjerne VGB B 105 og B106. På grundlag af dette kodes og mærkes alle enheder og alt materiel.

Løsning

KKS-kode med kilde, mål og kabeltype  

KKS-kode med kilde, mål og kabeltype

Den tekniske afdeling søgte et egnet printsystem og besluttede sig i første omgang for systemet BLUEMARK LED fra Phoenix Contact. Med den efterfølgende model BLUEMARK CLED kan der nu endda printes op til 120 skilte pr. time. Og det endda miljøvenligt og støjsvagt.

En entydig kabelmærkning indeholder ud over kilde og mål også et KKS-nummer og kabeltypen. Iht. DIN EN 62491 skal alle kabler mærkes i begge ender.

Stregkoden letter identificeringen  

Stregkoden letter identificeringen

Alle procesrelaterede mærkningsskilte hos kraftværket RWE Power AG i den rhinske brunkulsområde har ud over KKS-koden og en kort tekst også en stregkode. Denne kan med henblik på vedligeholdelse f.eks. benyttes til en skadesanmeldelse.

I de barske omgivelser i et kraftværk er især høj printkvalitet og temperaturbestandighed absolut nødvendige for en varig og holdbar mærkning.

Mærkning af mediet iht. DIN 2403  

Mærkning af mediet iht. DIN 2403

Efter udviklingen af kraftværket Reurath besluttede RWE Power AG sig for også at indføre printsystemet i kraftværkerne Niederaußem og Weisweiler. Her kommer så ud over printere og skilte mere tilbehør i anvendelse: Fra skilteholdere og farver på medier til fastgørelseskomponenter.

Efterhånden satser også andre underleverandører til RWE, som f.eks. Siemens AG, på kraftværksmærkningen fra Phoenix Contact.

"Med mærkningssystemet fra Phoenix Contact kan vi hurtigt og fleksibelt mærke vores koblingsanlæg iht. RWE-forskrifter", udtaler Patrick Schmidt, projektleder på området Power and Gas hos Siemens AG i Essen. Han har allerede forsynet adskillige koblingsanlæg i kraftværket Weisweiler med KKS-skilte fra Phoenix Contact. "Her falder vi også tilbage på de skilte, der er standardiseret af RWE".

Konklusion

Når den tekniske afdeling ser tilbage på deres mærkningsprojekt, fremhæver de også gerne omkostningsaspektet. Ikke mindst takket være den overordnede printerstyringssoftware CLIP PROJECT kunne både materiale- og personaleomkostninger reduceres. Software har åbne grænseflader, der giver enkel dataudveksling med de overordnede anlægsdokumentationssystemer.

Emnet mærkning vil fremover nok blive endnu vigtigere pga. det stigende pres på omkostningerne i branchen og den deraf følgende stigning i effektivisering.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk