Webbaseret tilstandsovervågning af brandslukningssystemer til olietanke

Oversigt

Sprinklerhoved med sprinklerampuller  

Sprinklerampuller garanterer, at der kun kommer slukningsmiddel ud ved sprinklerhovedet

  • Den hollandske virksomhed Saval BV har udviklet et specielt brandslukningssystem til flydende tagtanke til lagring af fossile råstoffer.
  • En central løsning til overvågning af to digitale signaler informerer til hver en tid om brandbeskyttelsessystemets tilstand.
  • Kontrollere og I/O-moduler fra Inline-systemet fra Phoenix Contact gør webbaseret tilstandsovervågning af systemet mulig.
  • Visualiseringen informerer om tryk- og niveauafbryderens tilstand samt om spændingsforsyningen og angiver passende alarm ved funktionsfejl.

Kundeprofil

Firmabygningen for Saval BV i hollandske Breda  

I Breda udvikles og fremstilles automatiske brandslukningssystemer (billedkilde: Saval BV)

Saval BV, der ligger ved Breda i Holland, hører til SK FireSafety Group. Virksomheden har specialiseret sig i brandsikkerhedsprodukter og -systemer til industrien og har mere end 85 års erfaring.

I hovedsædet i Breda udvikler, fremstiller og vedligeholder over 200 medarbejdere mange forskellige automatiske brandlokaliserings- og -slukningssystemer.

Anvendelse

Slukningsbeholderne på kanten af det flydende tag  

Slukningsbeholderne er monteret på kanten af det flydende tag (billedkilde: Saval BV)

Den sikre lagring og klargøring af råolie samt andre fossile råstoffer er ikke mindst af betydning pga. den høje eksplosionsfare. Ved tankene med fast tag, som normalt bruges, opstår en såkaldt tankfordampning mellem det materiale, der skal lagres, og det fast monterede tag. Foruden en forringelse af det lagrede materiale medfører den en øget eksplosionsfare.

En alternativ løsning er de flydende tagtanke, hvis tag ikke er fast, men som svømmer på den deponerede væske. Her er der dog fare for, at gas, som trænger ud fra aftætningen, kan antændes på grund af statisk elektricitet. Hvis ilden ikke opdages, kan det udvikle sig til en ukontrollerbar brand.

Brandslukningssystemet, som er udviklet af Saval, består af enkelte brandslukningsbeholdere, hvor mange sprinklerhoveder er tilsluttet. De garanterer, at flammerne slukkes målrettet, og at slukningsmiddel ikke fordeles over store områder på den flydende tanks aftætning.

Løsning

Modulær PROFINET-kontroller med egensikre Inline-Ex-i-seriens I/O-moduler  

EXD-beholder SK 3100 med en modulær PROFINET-kontroller og egensikre I/O-moduler

I forbindelse med automatisering af brandslukningssystemet overvåges to digitale signaler, som oplyser om brandbeskyttelsessystemets tilstand. Den centrale løsning er tænkt således, at de digitale signaler er fortrådet med kabler, og at de ledes videre til et overvågningspanel, som er monteret i det ikke-eksplosive område.

Overvågningspanelet SK 3000 er sammensat af en modulær kontroller ILC 171 ETH og egensikre Ex-i-I/O-moduler fra produktfamilien Inline, som er udviklet til det eksplosionsfarlige område.

Forudsætningen er sikker galvanisk adskillelse mellem Ex-i- og standard-Inline-modulerne. De egensikre klemmer forsynes pålideligt over et specielt Inline-modul. De sidder trådløst på Inline-lokalbussen på ILC 171 ET og registrerer de digitale signaler fra niveau- og trykafbryderen.

Overvågningspanel SK 3000 med modulær kontroller ILC 330 PN og Wireless-LAN-modul WLAN 5100  

Overvågningspanel SK 3000 med modulær kontroller og Wireless-LAN-modul

Signaler ledes videre via PROFINET og Wireless-LAN

Hvis der allerede er en kommunikationsinfrastruktur til stede ved olietanken, som kan benyttes, er det vanskeligt at lægge nye kabelbakker ud. Derfor har Saval med beskyttelsesbeholderen SK 3100 i kapslingsklasse IP52 til IP65 udarbejdet en decentral løsning.

I beholderen er en modulær PROFINET-kontroller fra produktfamilien Inline bygget sammen med egensikre Inline-moduler. Hver decentral SK-3100-station overvåger op til fire brandslukningssystemer. Signalerne ledes videre via Wireless-LAN til et centralt installeret overvågningspanel SK 3000, hvor der er monteret en modulær højeffektstyring ILC 330 PN. Til overførsel af dataene anvendes Wireless-moduler WLAN 5100 fra Phoenix Contact.

Komponenterne overholder IEEE-Standard 802.11e og muliggør overførsel af PROFINET-protokollen, så de to Inline-kontrollere kan kommunikere med hinanden over PROFINET-protokollen. Til overvågning af løsningen anvendes den webbaserede visualiseringssoftware Webvisit fra Phoenix Contact. Til det formål skal kontrolleren råde over en integreret webserver. Der kræves kun kontrollerens IP-adresse for at få adgang til visualiseringen. Dataene sendes dernæst til en betjenings- og overvågningskomponent.

Konklusion

Med det af Saval udviklede brandslukningssystem til olietanke med webbaseret tilstandsovervågning kan brande hurtigt lokaliseres og registreres sikkert. Mange sprinklerhoveder, som er tilsluttet de enkelte brandslukningsbeholdere, garanterer, at flammerne slukkes målrettet.

Visualiseringen informerer permanent og pålideligt om tryk- og niveauafbryderens tilstand samt om spændingsforsyningen i styringssystemet. Derudover udløser den ved funktionsfejl en passende alarm. Dermed kan brande og den dermed forbundne eksplosionsfare ved lagring af råolie og andre fossile råstoffer forhindres effektivt.

Produkter

BeskrivelseTypeVarenr.
Inline-kontroller med mulighed for at kommunikere via PROFINET og Modbus/TCP. Understøttelse af Ethernet-baserede protokoller Modbus/TCP og PROFINETILC 171 ETH 2 TX2700975
Inline-kontroller med PROFINET-grænseflader til kobling til andre styringer eller systemer og programmeringsmulighed efter IEC 61131-3ILC 330 PN2988191
WLAN Access Point, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, frekvens 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Trådløst modul  WLAN 51002700718
PROFINET-buskobler 8 indgange, 24 V DC, 4 udgange, 24 V DC, 500 mA, komplet med stikIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC2703994
Modulær Inline-forsyningsklemme til spændingsforsyning af egensikre I/O-klemmerIB IL EX-IS PWR IN-PAC2869910
Egensikker Inline-digital-I/O-klemme, 4 konfigurerbare ind-/udgangskanaler, komplet med tilbehørIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC2869911
BeskrivelseTypeVarenr.
Inline-kontroller med mulighed for at kommunikere via PROFINET og Modbus/TCP. Understøttelse af Ethernet-baserede protokoller Modbus/TCP og PROFINETILC 171 ETH 2 TX
Inline-kontroller med PROFINET-grænseflader til kobling til andre styringer eller systemer og programmeringsmulighed efter IEC 61131-3ILC 330 PN
WLAN Access Point, Client, WLAN 802.11 a, b, g, n, frekvens 2,4 GHz, 5 GHz, IP20Trådløst modul  WLAN 5100
PROFINET-buskobler 8 indgange, 24 V DC, 4 udgange, 24 V DC, 500 mA, komplet med stikIL PN BK DI8 DO4 2TX-PAC
Modulær Inline-forsyningsklemme til spændingsforsyning af egensikre I/O-klemmerIB IL EX-IS PWR IN-PAC
Egensikker Inline-digital-I/O-klemme, 4 konfigurerbare ind-/udgangskanaler, komplet med tilbehørIB IL EX-IS DIO 4/NAM-PAC

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk