Høj sikkerhed og tilgængelighed af måledata i gasfordelingsnettet hos Linde Gas

Oversigt

Transportsystem rørledningsforbindelse  

Rørledningsforbindelse til transport af industrigasser

  • Som en del af forretningsområdet gas hos Linde AG er Linde Gas blandt de førende gasudbydere både i Tyskland og i Europa.
  • Særlige målestationer skal installeres langs gasfordelingsnettet, så afregningsrelevante data kan registreres.
  • Sammen med Actemium Cegelec og Linde Gas Deutschland har Phoenix Contact udviklet en løsning til sikker overførsel og protokollering af måleværdier.
  • Løsningen garanterer adgangssikkerhed og tilgængelighed, når følsomme måledata ledes videre.

Kundeprofil

Gascentrum for Linde AG i Leuna  

Gascentrum for Linde AG i Leuna

I Leuna driver Linde AG et af sine største gasproduktionscentre i verden og forsyner mange forbrugere derfra.

Linde Gas har givet systemintegratoren Actemium Cegelec GmbH opgaven med automatisering af målestationerne langs gasfordelingsnettet samt deres integration i det eksisterende datamanagementsystem.

Anvendelse

Gasfordelingsnettets målestation  

Målestation til forespørgsel og overførsel af gennemstrømnings-, temperatur- og trykværdier

I gasfordelingsnettet ledes følsomme måledata videre via internettet, derfor har løsningens adgangssikkerhed og tilgængelighed højeste prioritet.

Der kræves et innovativt kommunikationskoncept baseret på en effektiv protokol til registrering af hele fordelingsnettets måleværdier, så de enkelte stationer kan kobles til datamanagementsystemet. De ophobede data skal med GPRS/EDGE gennemgående ledes videre via mobiltelefonnettet. Derudover skal samtlige registrerede måleværdier i den pågældende målestation gemmes, så det ved en længerevarende afbrydelse af forbindelsen garanteres, at ingen data går tabt.

Det er derudover en stor udfordring, at de opbyggede stationer langs rørledningsnettet for det meste befinder sig i svært tilgængelige områder. Thomas Hauswald, leder af Bitterfeld og rørledningsnet hos Linde Gas, har derfor talt for et centralt system, som også muliggør en efterfølgende forespørgsel af dataene fra målestationerne.

Løsning

Styreskab med kompakt kontroller ILC  

Styreskab med kompakt kontroller og Inline-moduler ved siden af hinanden

Kai Schwarz, projektleder hos Actemium Cegelec, som var ansvarlig for konvertering af projektet, har besluttet sig for fjernløsningen Resy+ fra Phoenix Contact, hvad dataoverførsel angår. Målestationerne tilsluttes datamanagementsystemet via den standardiserede protokol IEC 60870-5-104 via VPN-tunnel (Virtual Private Network), så mulige afbrydelser af forbindelsen i mobiltelefonnettet modvirkes.

Ved kortvarige kommunikationsafbrydelser kan dataene gemmes midlertidigt og efter en genetablering af forbindelsen sendes til datamanagementsystemet, hvis den Event-baserede standard anvendes. Derudover gemmes måleværdierne på kontrollerens eksterne SD-kort.

Industriboks-pc  

Resy+-datamanagement kører på en industriboks-pc

Centralt backup system til en gennemgående informationskæde

Actemium Cegelec har et centralt sted integreret Resy+-datamanagement i løsningen, så en informationskæde uden huller garanteres.

Windows-tjenesten, som kører på en industriel boks-pc, stiller de væsentlige funktioner til rådighed for datamanagementsystemet, som kræves til efterfølgende udlæsning af dataene. Til dette formål genererer datamanagementsystemet en forespørgsel med de nødvendige informationer og sender den til datamanagementtjeneste fra Resy+. Tjenesten henter de krævede data fra den pågældende station og konverterer de relevante værdier til det format, som brugeren foretrækker. Med den oprettede hændelsesfil kan datamangementsystemet supplere de eksisterende optegnelser med de manglende informationer.

Dataene udveksles gennemgående via FTP mellem datamanagementsystemet, datamanagementtjenesten og udestationerne. Fyldestgørende diagnoseinformationer får brugeren i form af en tekstfil. Også ved hardwaren har Linde Gas og Actemium Cegelec valgt Phoenix Contact. Der blev således installeret modemmer af typen PSI-modem-GSM/ETH, som opbygger netværksforbindelsen og understøtter industrielle Ethernet-netværk, hvor selv følsomme data kan overføres sikkert via GSM-net. Som kontrolteknologi anvendes Inline-kontrollere af typen ILC 170 ETH 2TX.

Konklusion

Thomas Hauswald og Kai Schwarz  

Thomas Hauswald, leder af Bitterfeld (højre) og projektleder Kai Schwarz fra Actemium Cegelec (venstre)

De følsomme data kommunikeres sikkert til datamanagementsystemet ved at konvertere målestationerne baseret på en industriegnet styrings- og fjerntilslutningsteknologi. "Den centrale backupadministration muliggør derudover adgang til historiske måleværdier, som parallelt med overførslen registreres i kontrolleren via IEC-60870-5-104-protokollen", forklarer Kai Schwarz.

Thomas Hauswald supplerer: "Både hvad datasikkerhed og de registrerede måleværdiers tilgængelighed angår, er løsningen baseret på innovative koncepter og opfylder derfor de højeste krav. Derudover giver den os meget fleksibilitet ved vedligeholdelse og udvidelse af systemet".

Produkter

BeskrivelseTypeVarenr.
Program- og konfigurationshukommelse med licensnøgle til funktionsmodul-bibliotekerSD FLASH 512MB APPLIC A2701799
Inline-kontroller med Ethernet-grænsefladerILC 170 ETH 2TX2916532
Industrielt Ethernet-modem til montering på EN-bæreskinnePSI-MODEM/ETH2313300
Industriboks-pc uden ventilator i kapslingsklasse IP20 med energieffektiv Intel® Atom™-processorVL BPC 10002701291
BeskrivelseTypeVarenr.
Program- og konfigurationshukommelse med licensnøgle til funktionsmodul-bibliotekerSD FLASH 512MB APPLIC A
Inline-kontroller med Ethernet-grænsefladerILC 170 ETH 2TX
Industrielt Ethernet-modem til montering på EN-bæreskinnePSI-MODEM/ETH
Industriboks-pc uden ventilator i kapslingsklasse IP20 med energieffektiv Intel® Atom™-processorVL BPC 1000

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 43C, 1. tv.
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk