Økonomisk automatisering af loddeanlæg med multifunktionelle sikkerhedsrelæer

Oversigt

Loddemateriale  

Loddematerialet er en del af loddemodulet

  • Da sikkerhedsteknologi prioriteres højt hos Ersa GmbH, har virksomheden modulariseret sikkerhedskoncepterne i sine anlæg til selektiv lodning.
  • For at forbedre sine kunders produktionsprocesser må loddespecialisten kunne reagere fleksibelt på deres krav.
  • De multifunktionelle sikkerhedsrelæer i serien PSR-MXF kan anvendes både i enkle maskiner og som modulære sikkerhedskoncepter.

Kundeprofil

Elektriker Edgar Diener  

Elektriker Edgar Diener testede koblingen på en demonstrationstavle

Ersa GmbH, der holder til i Wertheim, er Europas største producent inden for loddeteknik.

Den internationalt aktive udbyder af anlæg til selektiv lodning og bølgelodning stiller tjenesteydelser og løsningspakker til rådighed, hvorved deres kunders produktionsforløb optimeres.

Anvendelse

Anlæg til selektiv lodning Versa-Flow  

De multifunktionelle sikkerhedsrelæer PSR-MXF anvendes i anlægget til selektiv lodning Versa-Flow

Processen med selektiv lodning er ofte det eneste tænkelige koncept, når der skal loddes moduler, som er fortrådet på begge sider, og bølgelodning med den klassiske bølge på den anden side af modulet ikke længere er muligt.

Sammenlignet med det klassiske bølgelodningsanlæg skal anlægget til selektiv lodning for det meste bruge betydeligt mindre plads. Din minimale konfiguration består her af en programmerbar præcisionssprayfluxer til påføring af flowmidlet samt et foropvarmnings- og loddemodul.

Alt efter kundeønske kan funktionen af anlægget til selektiv lodning suppleres med andre enheder, f.eks. til foropvarmnings- og loddemodul. Sådan et koncept kræver kompakte apparater, som er nemme at håndtere, og som fleksibelt kan tilpasses til de forskellige rammebetingelser.

Løsning

Loddeanlæggets styreskab  

Til automatisering af loddeanlægget bruger Ersa ud over sikkerhedsrelæerne mange andre komponenter fra Phoenix Contact

Pga. de beskrevne krav benytter Ersa i typerækken Versa-Flow de multifunktionelle sikkerhedsrelæer PSR-MXF fra Phoenix Contact. For de kun 22,5 mm smalle safety-komponenter kan bearbejde to lokale og en overordnet sensorkreds op til hhv. Performance Level PL e eller Safety Integrity Level SIL CL 3. Den lille konstruktion kan bl.a. laves sådan ved at bruge det 3-dobbelte MEmax-hus med i alt 24 kontaktpunkter fra Phoenix Contacts produktprogram.

Den værktøjsfrie Push-in teknologi var også et vigtigt kriterium for Edgar Diener, der er ansvarlig for den elektriske konstruktion af selektiv lodning-anlæggene, da han besluttede sig for sikkerhedsrelæet PSR-MXF. "Egentlig vil jeg kun anvende komponenter med direkte tilslutningsteknik, som giver en enkel og hurtig fortrådning", forklarer Diener.

Som eksemplet med anlægget til selektiv lodning viser, kan selv modulære maskinkoncepter realiseres enkelt med det patenterede koncept, som består af to uafhængige frakoblingsniveauer kombineret med to lokale og en overordnet sikkerhedsfunktion Gennem den funktionalitet, der allerede er integreret i sikkerhedsrelæerne, reduceres arbejdet med verifikation og validering af safety-løsningen tydeligt sammenlignet med alternative koncepter.

Edgar Diener fortæller: "Fremover kan vi mht. basisvarianten, som står for en stor andel af den samlede volumen for typerækken, klare os med et i stedet for tre sikkerhedsrelæer". Ethvert yderligere modul i loddeanlægget, som hver især indeholder deres eget styreskab, indføjes i det eksisterende koblingskoncept, idet det overordnede nødstopsignal fra fluxermodulet slibes af alle eftermonterede koblingsdele. Under sikkerhedsvurderingen definerede deltagerne desuden, at aflåsningerne af beskyttelsesdørene for de enkelte funktionsenheder altid skal virke på de forud- og eftermonterede moduler.

Konklusion

Automatiseringsspecialisterne hos Ersa udtalte sig til fordel for det multifunktionelle sikkerhedsrelæ PSR-MXF, da konceptet for anlægget til selektiv lodning Versa-Flow bevidst er udviklet til enkel håndtering og høj grad af fleksibilitet. Ved at anvende en konfigurerbar sikkerhedsafbryder medførte hver moduludvidelse en individuel tilpasning af softwaren. Dette viser sig at være vigtigt, idet loddeanlæggenes montagekoncept er designet til højest mulig effektivitet. For inden for linjeproduktionens rammer fremstiller Ersa-medarbejderne et nye loddeanlæg på hhv. ni takter a fire timer.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11

Yderligere informationer

Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk