GP Joule opretter ladepark med en model ved firmaets hovedkontor i Reußenköge

Oversigt

Firmaet GP Joules egen ladepark  

Firmaet GP Joules egen ladepark

  • GP Joule har specialiseret sig i vedvarende energi – fra planlægning og anlægskonstruktion til driftsledelse.
  • Til dette hører også den behovstilpassede opladning af store elektro-mobile flåder med vedvarende energi
  • Som en succesrig løsning blev et energistyringssystem med tilslutning til en OCPP-backend implementeret med støtte fra North-Tec og Phoenix Contact.
  • Det fremtidsorienterede og åbne system kombinerer den tyske grønne energiomstilling, Energiewende, med ændringerne inden for mobilitet og fungerer som en model for fremtidige ladeparker.

Kundeprofil

GP Joule har specialiseret sig i innovativ udnyttelse af vedvarende energi – som samarbejdspartner for virksomheder, kommuner og investorer på alle ommråder inden for vedvarende energi. GP Joule opbygger, markedsfører og driver energiparker med høj skalering og mærkeeffekter på flere hundrede megawatt i hele verden.

Anvendelse

Dr. Fabian Sösemann og Dipl.-Ing. (FH) Ralf Breckling  

Dr. Fabian Sösemann og Dipl.-Ing. (FH) Ralf Breckling

Ændringerne ift. mobilitet (i Tyskland kaldet Mobilitätswende) har mange udfordringer – f.eks. opladning af større flåder af køretøjer uden den nødvendige massive udbygning af de eksisterende netforbindelser. "Vores sortiment af tjenester omfatter også individuelle e-mobilitets- og energikoncepter til handlende, virksomheder og kommuner," forklarer Dr. Fabian Sösemann, områdechef for energiforsyning og juridiske forhold hos GP Joule i Reußenköge. "Den forandring i mobiliteten, som vi kalder "Mobilitätswende", der startede med elektromobiliteten, ser vi som drivkraften bag systemet".

Selskabet driver en virksomhedsejet flåde af 28 rent elektrisk drevne køretøjer – godt to tredjedele heraf oplades ved firmaets domicil i Reußenköge. Til det formål står der næsten 1,5 MWp solenergi og et biogasanlæg til rådighed. "Den store udfordring ligger i at forsyne belastninger med maksimal udnyttelse af potentialet for vedvarende energi", fortæller Sösemann, "og samtidig at kræve så lidt som muligt af det eksisterende netværk." Derfor blev virksomhedens egen e-parkering da også til med et koncept for opladning, der skulle sikre en lav grad af udnyttelse af ressourcerne.

Løsning

Energimålingsapparater, RCM-moduler og ladestyringer i det centrale styreskab  

Energimålingsapparater, RCM-moduler og ladestyringer i det centrale styreskab

Løsningen er et master-slave-system med ladeteknikken i det centrale styreskab. Derfra styres anvendelser og processer. Den kommunikation, der kræves til opladning iht. IEC 61851 opladningstilstand 3, udføres til opladningspunkterne med ladestyringerne i EV CC Advanced-serien fra Phoenix Contact.

De kalibrerede energimålere, der er tilsluttet direkte til ladestyringerne via en seriel bus, leverer de informationer om de aktuelle ydelsesværdier, der er nødvendige for belastningsstyringen. Til koblingen af ladestyringer og RFID-kortlæsere bruges et Ethernet-baseret netværk, der sender dataene til videre behandling i den centrale styring – en Axioline 1050 fra Phoenix Contact, som er programmeret med udviklingsmiljøet PC Worx IEC 61131.

Visualisering af effektstyring i det centrale styreskab  

På skærmen i det centrale styreskab visualiseres effektstyringen

North-Tec Maschinenbau GmbH fra Bredstedt har som specialister i styring af biogasanlæg og automatiseringsteknik været med til at udvikle opladningsløsningen. Kontrolprocesserne gennemføres via opladningskort med forskellig prioritet afhængigt af det forventede brug af det køretøj, der skal oplades, og afhængigt af den tilgængelige vedvarende energi. "Vi vil konstant overvåge nettet, mens vi optimerer vores eget strømforbrug", udtaler Ralf Breckling, administrerende direktør for North-Tec. "GP Joules parkeringsplads er placeret i slutningen af den lokale distributionsnetoperatørs netværk – denne position er analog med forholdene i mange parkeringshuse".

For også her kan der ved stigende behov for opladning af el-køretøjer forventes en flaskehals for økonomisk fornuftige og realiserbare opladningseffekter. "Vores opladningskoncept kan nemt overføres til sådanne applikationer," forklarer Sösemann, der peger på behovet for koncentreret datastyring i controlleren: "Ved at kombinere alle signaler på en kontrolstation gør vi det også muligt at bruge dem i virksomhedens økonomiske arbejde."

Master-slave-konceptet har endnu en fordel: Ved at koncentrere få intelligente komponenter i blot ét styreskab bliver vedligeholdelsen af anlægget enklere og mere overskueligt.

Konklusion

For den virksomhedsejede elektro-mobile flåde ved GP Joule i Reußenköge er der udviklet et energistyringssystem med en ladepark i henhold til master-slave-tilgangen. Sösemann opsummerer: "Som specialist inden for vedvarende energi har vi gjort gode fremskridt i forbindelse med Tysklands "Mobilitätswende". Ladeteknikken og hardwareplatformen til behandling af algoritmer for energiforbrug kommer fra Phoenix Contact. I samarbejde med udviklingspartneren North-Tec er der skabt et fremtidsorienteret og åbent system, som effektivt kombinerer "Mobilitätswende" med "Energiewende" og derfor også indeholder modeller på fremtidige ladeparker.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk