Oplad elkøretøjer hurtigt med CCS-stikket

Oversigt

Lynopladningsanlæg fra Fastned  

Solcellepaneler på taget producerer den nødvendige energi

  • Divisionen Electrical Vehicle i den schweiziske koncern ABB beskæftiger sig med internet-baseret ladeinfrastruktur.
  • Den hollandske virksomhed Fastned søgte efter lynopladningsanlæg til installation på indenlandske motorvejsrastepladser.
  • Med ladestationerne fra ABB, som er udstyret med et CCS-ladestik fra Phoenix Contact, kan elkøretøjer tankes op til en rækkevidde på 150 km på 15-20 minutter.
  • Elkøretøjerne kan således oplades under kortvarig parkering, f.eks. på rastepladser, ved supermarkeder eller banker.

Kundeprofil

I 2012 fik Fastned B.V. koncession til at opføre lynopladningsanlæg på 201 hollandske motorvejsrastepladser. I dag findes der over 100 muligheder for opladning. Sammen med ABB og Phoenix Contact bidrager Fastned til, at kravet om hurtig opladning af elkøretøjer imødekommes.

Anvendelse

Fastned-station med forskellige ladestik  

Fastned-ladestationer med CCS-, CHAdeMo- og AC-stik

Af Hollands ca. otte mio. tilladte personbiler skal 2,5 % køre på strøm inden 2020, og inden 2025 er det 12,5 %, der skal være elbiler. Optankning af disse køretøjer vil fremover i højere grad foregå på arbejdspladsen eller på motorvejen. Elbilens batterier skal derfor kunne genoplades der inden for kortest mulig tid.

På den baggrund satte Fastned et dertil passende antal ladestationer i ordre hos ABB i sommeren 2013. Ladestationerne har en cloud-forbindelse, der er baseret på åbne standarder, således at de kan tilsluttes til enhver service- og betalingsanvendelse. Desuden er de udstyret med alle relevante lynopladningsstik, hvilket gør det muligt at tanke samtlige typer elkøretøjer.

Løsning

CCS-stik type 2  

Med CCS-stikket type 2 kan der leveres høj opladningsstrøm og høje spændinger

ABB bruger CCS-ladestik (Combined Charging System) fra Phoenix Contact. Derudover har stationerne AC-stik type 2 iht. IEC 62196 til traditionel opladning med vekselstrøm samt CHAdeMO-stik (Charge de Move). Med CCS-stikket kan der leveres ladestrømme på 200 A og spændinger på op til 1000 V, således at de nuværende køretøjsbatterier er opladet på mindre end en halv time.

Som standarden foreskriver er der inde i køretøjsinlettet en elektromekanisk låseaktuator. Den låser køretøjsladestikket i siden under opladningsprocessen eller direkte ved låsekrog i pin-belægningen. Aktuatorbolten er nemlig beregnet til at kunne tåle høje udtrækskræfter. Til en sikker ladeproces hører også overvågning af opladningsstrøm. Hvis der sker en overophedning af systemet, registreres dette af temperatursensorer. Signaludgangene meddeler så ladestationen effektkontakternes temperatur, således at de kan frakoble opladningsprocessen eller nedtrappe ladeeffekten. 

Fastned-ladestationerne er forsynet med solcellepaneler, for Fastned bruger 100 % vind- og solenergi til optankning af elkøretøjerne. Lagret batterienergi på de enkelte stationer buffer den genererede strøm til tidspunkter, hvor solen ikke skinner nok, eller hvor det er helt overskyet. For at undgå ventetid er der mindst to lynladestationer til rådighed pr. ladestation. Desuden har kunderne adgang til et wifi-netværk. Således kan kunderne f.eks. læse deres e-mails, forberede møder, høre musik eller endda se TV-serier, mens opladningsprocessen er i gang. Fastned er sikre på, at den højere hastighed på opladning også vil reducere omkostningerne ved opladning. Når der kan optankes hundredvis af elbiler pr. dag, afskrives virksomhedens højere finansielle belastning for hardwaren hurtigt.

Konklusion

Med CCS-ladestikket type 2 fra Phoenix Contact, der bruges i Fastned-stationerne, kan elkøretøjerne tankes op til en rækkevidde på 150 km på 15-20 minutter. "Allerede nu er det muligt at lede 1000 V gennem ladestikket ved 200 A, men der planlægges endnu stærkere strøm", fortæller Crijn Bouman, underdirektør for området Business Development hos ABB Electrical Vehicle & Charging Infrastructure. Til lynopladning under kørsel vil ladeeffekten fremover være beregnet til mindst 100-350 kW. Derfor er varmebalancen på ladestationen og tilslutningsstikket afgørende. Bouman: "Kun få virksomheder kan levere sådan et stik. Derfor står Phoenix Contact for en høj merværdi på dette område".

Vil du implementere din ladeløsning i samarbejde med os?

Ret forespørgsel til os, og få glæde af vores serviceydelser:

  • Sammensætning af passende hardware- og softwarekomponenter
  • Fremstilling af ladestik med dit logo til sikring af gennemgående branding
  • Ledningsenden på ladekabel efter ønske med trinvist snit, konfektioneret eller kompakteret
  • Oprettelse af kontrollerede ledningsdiagrammer med henblik på enkel og sikker implementering
  • Hensyn til aktuelle ladestandarder, normer og love om måleteknik og kalibrering
  • Support ved tilslutning til afregningsudbydere samt bygnings- og energistyringssystemer

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 43C, 1. tv.
2650 Hvidovre
36 77 44 11
Referrer:

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk