Ladetyper og opladningstilstande

Find ud af, hvordan et el-køretøjs batteri kan oplades. AC-opladning, DC-opladning eller udskiftning af batterier – hvad er forskellen? I standarderne IEC 61851 og IEC 62196 beskrives opladningsprocesserne detaljeret.

I alt defineres 4 opladningsdriftstyper. I henhold til IEC 61851 er der forskellige måder at oplade et el-køretøjs batteri på. Opladningsdriftstypen skelner mellem i alt tre typer AC-opladning og opladningsdriftstype 4 til opladning med jævnstrøm (DC).

AC-opladning

AC-køretøjsladestik  

AC-køretøjsladestik

Ved vekselstrømsopladning befinder AC-DC-konverteren sig i køretøjet. Denne konverterer vekselstrømmen til jævnstrøm, som kræves til opladning af batteriet.

Med vores AC-køretøjsladestik foretages AC-opladningen i opladningstilstand 2 og 3 og en ladeeffekt på op til 43 kW er mulig.

DC-opladning

Ladestik med Combined Charging System  

Ladestik med Combined Charging System

Opladning med jævnstrøm gør det muligt at overføre høj effekt på kort tid. Sammenlignet med AC-opladning er kontakterne og ledningstværsnittene dimensioneret større, og dermed kan op til 200 A og 850 V DC overføres. Generelt er der her tale om lynopladning.

Førende bilproducenter anbefaler Combined Charging System – kort CCS – til DC-opladning, som er fastlagt normativt i IEC 62196-3. Til det amerikanske marked regulerer standarden J1772 CCS-opladning efter type 1. Til det kinesiske marked bruges standarden i henhold til GB/T 20234.3 med op til 250 A og 750 V DC til DC-opladning.

Batteriudskiftningssystemer

Batteriudskiftningssystem  

Batteriudskiftningssystem

Ved dette koncept tages den tomme batterienhed ud af el-køretøjet og erstattes af et opladet batteri. DC-udskiftningsbatterikonceptet egner sig især til køretøjer i byer og i kommunalt regi.

Udskiftningen af batterienheder sker ved hjælp af fuldautomatiserede robotter inden for få minutter. På denne måde reduceres stilstandstider væsentligt.

PHOENIX CONTACT A/S

Hammerholmen 48
Postboks 1181
2650 Hvidovre
36 77 44 11

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie regler. Læs vores erklæring om beskyttelse af persondata.

Luk