XJ Group Corporation

Snel verwisselen van accu's dankzij connectoren van Phoenix Contact

a_0059048  

Intelligente mobiliteit: China kiest voor elektrisch openbaar personenvervoer

XJ Group Corporation produceert en levert systemen voor het opwekken, overdragen en distribueren van stroom. Daarnaast levert de onderneming gelijkstroomtransformatoren, beveiligingsuitrustingen alsmede automatiseringstechniek en elektrisch materieel voor het railverkeer, intelligente stroomtellers, AMR-systemen en distributienet-automatiseringssystemen.

Tot de klantenkring van het bedrijf behoren elektriciteitsleveranciers in China, Turkije, Indonesië, Brazilië, Thailand en India. Het bedrijf is in 1947 opgericht en de hoofdvestiging bevindt zich in Xuchang, China. Sinds 2011 is de XJ Group Corporation een dochteronderneming van China Electric Technology Equipment Co., Ltd.

De toepassing

Elektrisch aangedreven bussen  

Busaccu's worden volledig automatisch verwisseld

In het Rijk van het Midden is elektrische mobiliteit al heel gewoon. Ook het openbaar personenvervoer in de Oost-Chinese havenstad Qingdau wordt steeds meer uitgerust met elektrisch aangedreven bussen om de emissie van uitlaatgassen te reduceren.

Om de stilstandtijden van de bussen bij het laden van de accu's zo kort mogelijk te houden, kozen de engineers voor een concept met verwisselbare accu's – battery swapping. Bij dit concept worden in een aan beide zijden met robots uitgerust wisselstation de lege accu's volautomatisch vervangen door opgeladen accu's. Binnen circa zeven minuten zijn de accu-units volledig vervangen en kan de bus zijn dienst weer vervolgen. Voor de accu-units van de vloot elektrische bussen zocht de Chinese XJ Group Corporation een geschikte connector.

De oplossing

Connectoren van Phoenix Contact  

Connectoren van Phoenix Contact zijn trillingsbestendig en dragen tot 400 A over

Voor systemen voor het verwisselen van accu's zijn 100 procent betrouwbare en robuuste connectorsystemen nodig, want elke minuut uitval kost geld. Phoenix Contact ontwikkelde speciaal voor elektrische bedrijfsvoertuigen die permanent in gebruik zijn een connectoreenheid die aan deze eisen tegemoet komt.

Omdat de accu's door het meermaals per dag laden en ontladen al veel te verduren hebben, moet het laden de accu's ontzien en toch vlot verlopen. Door een geïntegreerd datamoduul kan naast het gerichte beheer en de bewaking van het laadproces de temperatuur worden bewaakt om mogelijke oververhitting te voorkomen.

Omdat de grote bussen niet tot op de millimeter nauwkeurig kunnen worden ingeparkeerd, worden de afwijkingen in de positionering van de voertuigen onder andere door zelfcentrerende en veergedempte geleidingsbouten bij het aansluitproces gecompenseerd. Deze functioneren tijdens het rijden ook als trillingsdempers en zorgen voor een storingvrije connectiviteit. Het connectorsysteem is op basis van zijn afmetingen en materiaalkwaliteit geschikt voor stromen tot 400 A en spanningen tot 750 V.

Er zijn inmiddels meer dan 6.000 connectorparen naar China verscheept. Elke dag worden de accu's van circa 40 bussen twee tot drie keer per dag op het wisselstation verwisseld. Zo zijn de accu's tot nu toe enkele 100.000-en keren verwisseld. De connectoren van Phoenix Contact hebben hun taak daarbij altijd storingvrij vervuld.

Conclusie

Het concept met verwisselbare DC-accu's van Phoenix Contact is uitstekend geschikt voor bedrijfsvoertuigen in het stadsverkeer, gemeentevoertuigen, vorkheftrucks, transportvoertuigen alsmede voor personenvervoer. Het systeem is geschikt voor stromen tot 400 A en spanningen tot 750 V DC.

Dankzij een tolerantiecompensatie voor het aansluitproces en een trillingsdemping tijdens het rijden zorgt het connectorsysteem ervoor dat er betrouwbaar contact wordt gemaakt, ook onder hoge mechanische belastingen – en dit bij meer dan 10.000 koppel- en ontkoppelcycli. Het concept met verwisselbare accu's voorziet bovendien in een geïntegreerd datamoduul voor het aflezen van de laadstatus en stelt de gebruiker in staat alle laadprocessen te bewaken en stilstandtijden door disfunctioneren uit te sluiten.

PHOENIX CONTACT nv/sa

Minervastraat 10-12
1930 Zaventem-Keiberg II
+32 (0)2/723 98 11

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Lees onze privacy policy voor meer informatie.

Sluiten